Radioposusje
- 11.08.2019.

14. po redu smotra hrvatskog izvornog folklora pod nazivom „Silo na ognjištu“ održala se sinoć pred mnogobrojnom publikom na Trgu hrvatskih branitelja.

Nastupili su domaće društvo HKUD „fra Petar Bakula“ iz Posušja, KUD „Karaševska zora“ iz Rumunjske,  HKUD „Rudine“ iz Livna, HKUD „Srce Zagore“ čiji su članovi iz dvije županije Splitsko – dalmatinske i Šibensko – kninske,  te HKUD „Brotnjo“ iz Čitluka. U zabavnom djelu programa publici je pjevala Slavonia Band koja je osim svojih hitova donijela i svoje obrade pjesama Petra Graše, Olivera Dragojevića, Thompsona, Miroslava Škore, Bijelog dugmeta i drugih.

„Večer je prošla iznad svih očekivanja, pogotovo kada je u pitanju posjećenost. Mi smo jako zadovoljni. Hvala Bogu da je konačno bilo lijepo vrijeme jer posljednje tri godine prtila nas je ili kiša ili jaka bura, pa smo se morali premještati u športsku dvoranu. To nam nikada nije bilo drago jer ovaj vanjski ambijent na Trgu je ipak puno ljepši“, kazala je Gabrijela Širić, predsjednica HKUD „fra Petar Bakula“ Posušje. Dodala je da ovo društvo svojim gostovanjima diljem Bosne i Hercegovine, Hrvatske, ali i šire tijekom godine odlazi na različita gostovanja. Društva koja ugoste naše društvo uzvraćaju posjet i na taj način donose običaje i tradiciju mjesta gdje žive Hrvati.

Ove godine pozornost je privuklo društvo „Karaševska zora“ iz Rumunjske koji su po prvi puta u Posušju. Kulturno umjetničko društvo "Karaševska zora" je društvo iz Karaševa u Rumunjskoj. Društvo broji oko 50 članova, od kojih je 40 aktivnih, a ovom prilikom u Posuše ih je došlo 27. Za naš radio su otkrili da pripadaju takozvanoj hrvatskoj staroj dijaspori. U Rumunjskoj žive oko 700 godina i još uvijek njeguju hrvatske običaje, kako u kulturi tako i u vjeri. Ne znaju od kud su doselili, tek da su im preci s područja današnje Hercegovine i Bosne. Odlično govore hrvatski jezik prije svega zahvaljujući dobroj organizaciji tamošnje zajednice Hrvata koja ima dvojezičnu gimnaziju, naravno na rumunjskom i hrvatskom jeziku.

Smotra izvornog folklora se održala u sklopu kulturno – zabavne i športske manifestacije „Posuško lito 2019.“.

radioposušje.ba