Radioposusje
- 30.08.2019.

Prijedlog Zakona o turizmu usvojen je jednoglasno na 10. redovnoj sjednici Skupštine ŽZH održanoj u petak u Širokom Brijegu.

Ovaj zakon uredit će, između ostaloga, osnivanje turističkih zajednica na razini županije, gradova i općina te turističke pristojbe.

Sjednica je počela minutom šutnje za nedavno preminulog zastupnika Zdravka Bešlića nakon koje je kratak govor o pokojnom Bešliću održao predsjednik Skupštine Ivan Jelčić.

Na temelju članka 50. Poslovnika Skupštine Županije Zapadnohercegovačke sazvana je i održana 10. redovna sjednica Skupštine Županije Zapadnohercegovačke, u petak, 30. kolovoza 2019. godine, s početkom rada u 1000 sati, navodi se u priopćenju sa sjednice. Prije samog početka zasjedanja, predsjednik Skupštine Ivan Jelčić pozvao je nazočne na minutu šutnje za nedavno preminulog zastupnika u Skupštini ŽZH i u Domu naroda FBiH Zdravka Bešlića te se biranim riječima osvrnuo na njegov lik i djelo podsjetivši nazočne s kolikom predanošću i žarom je zastupnik Bešlić obavljao povjerene mu dužnosti i obnašao funkcije, kako stranačke i zastupničke tako i sve ostale s kojima se susretao tijekom svog političkog djelovanja. Nakon odane počasti predsjednik Jelčić je zastupnike upoznao s Dnevnim redom koji se, osim ustaljenih točaka kao što su usvajanje zapisnika s prethodne sjednice te zastupničkih pitanja, primjedbi i prijedloga sastojao od još četiri točke s izrazito važnim sadržajem.

Prijedlog Zakona o turizmu Županije Zapadnohercegovačke, kao treća točka Dnevnog reda usvojena je jednoglasno. Predstavnik Ministarstva gospodarstva Milan Markić, podsjetio je kako je Zakon prošao svu potrebnu proceduru kao i javnu raspravu.

Četvrtu točku Dnevnog reda - Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Pravobraniteljstvu u Županiji Zapadnohercegovačkoj (skraćeni postupak) obrazložio je ministar pravosuđa i uprave Kristijan Zovko. Naglasio je kako se navedenim izmjenama i dopunama usklađuju statutarne promjene koje se odnose na rad i osnivanje pravobraniteljstva, te način djelovanja pravobranitelja i njegovih zamjenika. Nakon rasprave Prijedlog Zakona o Izmjenama i dopunama Zakona je usvojen jednoglasno.

Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnim cestama Županije Zapadnohercegovačke (skraćeni postupak) bio je peta točka Dnevnog reda. Ravnatelj uprave za ceste Vinko Romić detaljno je obrazložio predmetne izmjene Zakona koje se u prvom redu odnose na poboljšanje kvalitete i kategorizaciju cesta na području ŽZH. Nakon rasprave Prijedlog Zakona je usvojen uz dva glasa suzdržana (Zvonko Jurišić i Marija Lovrić).

Posljednja točka Dnevnog reda bilo je Izvješće o Javnoj raspravi o Nacrtu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o udžbenicima i drugim nastavnim sredstvima za osnovne i srednje škole u Županiji Zapadnohercegovačkoj. Skupštna ŽZH je usvojila isti uz jedan glas suzdržan (Zvonko Jurišić).

Skupština ŽZH Zaključkom je zadužila resorno ministarstvo da povuče iz procedure Nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o udžbenicima i drugim nastavnim sredstvima za osnovne i srednje škole u Županiji Zapadnohercegovačkoj, te pokrene proceduru donošenja novog Zakona o udžbenicima i drugim nastavnim sredstvima za osnovne i srednje škole u ŽZH. Zaključak je usvojen jednoglasno, navodi se u priopćenju. 

radioposusje.ba/ FOTO Jabuka.tv