Radioposusje
- 11.02.2020.

Danas je župa Sv. Jure Vir proslavila blagdan svoje suzaštitnice Gospe Lurdske. Koncelebriranu svetu misu u 11 sati predvodio je don Ivan Kordić, župnik na Ledincu. Župa se za proslavu suzaštitnice pripremala kroz popodnevne svete mise tijekom devetnice, a na uočnicu blagdana svoje suzaštitnice, na Stepinčevo svetom misom obilježen je i blagdan blaženoga kardinala Alojzija Stepinca. 

Na blagdan Gospe Lurdske obilježava se Svjetski dan bolesnika. Svrha obilježavanja ovoga Dana je podizanje svijesti šire javnosti o potrebama bolesnika te težnja za stvaranjem bolje zdravstvene i društvene zaštite koja će svakom oboljelom omogućiti dostupnu i kvalitetnu zdravstvenu skrb. Dan je to u kojem se molimo za bolesne i njihovo ozdravljenje, ali i za sve zdravstvene djelatnike i one koji skrbe za bolesne. 

10. veljače napunilo se 60 godina od smrti bl. Alojzija, koji je umro u kućnom pritvoru u Krašiću. Njegov krjepostan život i mučeničku smrt Božji je narod prepoznao i častio još za života, a osobito nakon smrti, unatoč komunističkim zabranama i progonima. Blagdan blaženog  kardinala Alojzija Stepinca u ovoj se župi osobito ističe. Podsjećamo, u crkvi je kip blaženika. U zaseoku Budimiri podignuta je kapelica bl. Alojziju Stepincu ispred koje se služi sveta misa u kolovozu, a župljani Vira darovali su Oltar za Crkvu hrvatskih mučenika u Udbini s moćima kardinala Stepinca, koji je izradio Stipe Vrandečić iz Pučišća na otoku Braču. Iako je proces kanonizacije u tijeku, za mnoge je blaženi Alojzije svet. 

Župa Vir, čiji je zaštitnik sv. Jure Mučenik, na poseban se način priprema za svoju 150. obljetnicu osamostaljenja. Ona se 1871. godine odvojila od župe Posušje. Tako će se obljetnica proslaviti iduće, 2021.godine. Župnik don Ilija Drmić poziva na duhovni hod zajednice vjernika i Crkve, kao pripravu za obljetnicu u povodu koje je župnik tiskao prigodnu knjižicu o župi i blagdanima koji se osobito svečano u njoj slave, a u pripremi je i monografija. Vjernike poziva na proslavu  blagdana koje su župnici i župljani izabrali za zaštitnike i suzaštitnike, kao i onih kojima su izgrađene zavjetne kapelice.

radioposusje.ba