
Jedinstveni CROSPIRIT event, koji se održao u utorak, 28. listopada u Zagrebu okupio je u svom sedmom izdanju mnoštvo izlagača, stručnih predavanja, mnoštvo susreta proizvođača rakija, likera i ginova. 7. CROSPIRIT – međunarodno ocjenjivanje rakija, likera i ginova je organizirao Gospodarski list u suradnji s Agronomskim fakultetom u Zagrebu i Prehrambeno – biotehnološkim fakultetom u Zagrebu.
I ove je godine prikupljeno više od 250 uzoraka iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije i Slovenije. Svi uzorci ocijenjeni ocjenom iznad 18 dobili su zlato.
U kategoriji rakija od grožđa najboljim je ocijenjena lozovača Žarka Romića Džaje iz Posušja, odnosno Rakitna koja je dobila ocjenu 18,15. Visokom ocjenom ova lozovača iz destilerije Jelinak je dobila Zlatnu diplomu u kategoriji rakija 2025, odnosno najbolja u kategoriji (best in class).
Ova rakija je je proizvedena 2023. godine i na njoj se kao i na ostalim proizvodima vodilo računa da nije jeftini proizvod, nego je krasi beskompromisna kvaliteta od izbora voća, pa sve do odlijevanja.
„Mi radimo kvalitetan proizvod koji se u ovom stručnom ocjenjivanju već ranije potvrdio. Tako je ova lozovača zlatna bila i na Međunarodnom festivalu jakih alkoholnijh pića i likera „Zlatni čokalj“ u Zenici, ali i u Novom Sadu na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu. Jako dobre povratne informacije imamo. Moramo reći da nam i ova ocjena u Zagrebu također puno znači jer je ovo prvi put da uzorak šaljemo, ajmo reći, na zapad. Drago nam je i u Zagrebu dobiti potvrdu kvalitete“, kazao nam je Žarko Romić, vlasnik destilerije Jelinak koja se nalazi u Rakitnu, a koja je brend na kojem već dugo radi poslovna jedinica i tvrtka CoTrink.
Stručno povjerenstvo ocjenjivača vodio je izv. prof. dr. sc. Marin Mihaljević Žulj s Agronomskog fakulteta u Zagrebu, a uz hrvatske certificirane stručnjake za jaka alkoholna pića s Agronomskog i Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta u Zagrebu kao i iz Ministarstva poljoprivrede i industrije pića, ove su godine dio povjerenstva bili i jedni od najcijenjenijih stručnjaka za rakije, dr. sc. Ninoslav Nikićević te dr. Ivan Urošević.
Uzorci pića dolaze kod stručnog povjerenstva pod rednim brojem, dakle anonimno. Ocjenjivači dobiju samo informacije o vrsti proizvoda, jačini i godini proizvodnje. Okus, aroma, boja, miris i još mnogo toga su parametri koji se ocjenjuju do konačne ocjene cjeloukupnog proizvoda.
Radioposusje.ba (Z. Pišković)






