Radioposusje
- 15.10.2021.

Sinoć je  u prostorijama Centra za mlade Atomsko sklonište u organizaciji Udruge Apollo održan je prvi Razgovor. Razgovor, s uvodnom prezentacijom i interaktivnim sudjelovanjem, s aktivnim sudjelovanjem prisutnih, postavio je pred profesoricu psihologije, Anamariju Lončar, 80 min razgovora i odgovora, upućivanja i sitnih detalja  sreće, sa znanstvenim referencama i dugogodišnjom praksom u Centru socijalne skrbi grada Imotskog (RH).

O naslijeđu, okolini, usporedbi s drugima, fobijama, medijskim sugestijama, stigmama, odgoju i obrazovanju, vlastitom sudjelovanju u kreiranju svakodnevlja, o kratkoročnim i dugoročnim ciljevima, obitelji, vezama, prijateljima, odnosima, granicama, novim digitalnim izazovima, itd., samo su neke od tema  o kojima se razgovaralo.

Naziv teme ovog razgovora bio je „Možemo li biti sretniji?“, a profesorica Lončar ju je približila kroz psihološki aspekt, te itekako ostavila utisak na sve prisutne.

„ Ono što je bitno naglasiti je da možemo biti sretniji, da možemo učiniti nešto da živimo sretnije i kvalitetnije. Velik dio elemenata koji su odgovorni za takvo stanje i općenito koji stvaraju osjećaj sreće u nama su pristojan posao ili hobi koji nas ispunjava, šalica optimizma, nekoliko dobrih prijatelja, tjelesna aktivnost, prstohvat zdravlja, kriška religioznosti i sl., sve to izmješati i služiti sa svrhom“, kazala je profesorica Lončar.

Ovo je bio prvi događaj ovakvog tipa u novoobnovljenom i uređenom Centru za mlade Atomsko sklonište, kojemu je svrha i cilj okupljanje ne samo mladih osoba, nego svih dobnih skupina, baš kroz ovakve događaje. Moderator cijelog ovog događaja bio je profesor Jozo Kolobarić, ispred udruge Apollo.

„Izražavam veliko zadovoljstvo, 30ak ljudi je bilo prisutno, što je sasvim dovoljno za ovakav prostor, i tako smo nekako i zamislili i očekivali. Sesija Razgovora koja je pokrenuta s prof. Lončar će se nastaviti i u narednim tjednima i mjesecima. Koncept  Razgovora i jeste razgovor, van klasičnih tribina i predavanja. Razgovarali smo, smijali se, iznosili različita mišljenja, riječi (u početku bijaše Riječ), pitali, a Ana je bila maestralna. Različita mišljenja i stavovi uvijek  su dobrodošli, oni tvore diskurs. I svi smo nešto naučili, od najmlađih do onih starijih. Idući Razgovor vodimo za dva tjedna, s novom temom i onim koji će je otvoriti, a do tada, neka je svako dobro i radost“, izjavio je prof. Kolobarić.

Dakle, u budućnosti nas očekuju brojni razgovori i predavanja ovakvog tipa u Centru za mlade Atomsko sklonište, a udruga Apollo vrijedno radi i zalaže se za to, sve u cilju kvalitetnog druženja i dakako promicanja kulture u našoj sredini.

Radioposusje.ba / FOTO: Udruga Apollo