Radioposusje
- 18.11.2021.

Deveta je godina otkako se framaši Posušja postavljanjem svijeća kroz grad sjećaju žrtve grada-heroja Vukovara i naših branitelja. I ove godine na obilježavanju im se pridružilo mnoštvo stanovnika općine Posušje. U punoj posuškoj crkvi molila se krunica, a svetu misu u 18 sati predmolio je župni pomoćnik fra Robert Pejičić. U tihom mimohodu do Trga hrvatskih branitelja uz molitvu krunice postavljene su brojne svijeće koje su osvijetlile put do Trga hrvatskih branitelja gdje su pak framaši ove godine za simbol odabrali broj 30 – jer ove godine obilježavamo tridesetu obljetnicu pada Vukovara. Mimohod su predvodili mali framaši, za njima su išli veliki framaši, a za njima pak ostatak naroda. Glazbena sekcija frame otpjevala je na Trgu nekoliko pjesama dok su ostali framaši postavljali amblem. „Ove godine se obilježava trideseta obljetnica pada Vukovara stoga smo odabrali broj 30 kao ovogodišnji amblem. Nula u broju bila je zapravo srce čiji donji dio simbolizira prvo slovo našega grada heroja, Vukovara“, kazao nam je predsjednik Frame Posušje Josip Miloš.

Na Trgu se i molilo za sve ubijene na Vukovaru. Molitvu je predvodio fra Jozo Hrkać koji se zahvalio svima što su podržali ovaj događaj usprkos jako hladnom vremenu.

Mladi s kojima smo razgovarali svjesni su strahota rata koje su branitelji i brojni civili morali proći. Svjesni su da usprkos grozotama mrziti ne možemo i ne smijemo, no znaju i da takva žrtva ne smije biti zaboravljena. Mnogi roditelji su došli s djecom, jer kako nam kažu, upravo su im ovakva obilježavanja prilika da svojoj djeci prenesu što se sve događalo, jer žrtva je bila prevelika da bi bila olako zaboravljena.

Radioposusje.ba (Tekst: Z. Pišković)