Radioposusje
- 13.05.2022.

Udruga dijabetečara Županije Zapadnohercegovačke „Snaga“ u suradnji sa farmaceutskom kućom Pharma Maac u pokretnoj ambulanti u petak je u Posušju upriličila besplatno mjerenje šećera u krvi. Mjerenja su održana u pokretoj ambulanti ispred supermarketa Divna.. Uz mjerenje šećera, građani su mogli izmjeriti i krvi tlak, ali i dobiti obuku za pravilno mjerenje kao i stručno savjetovanje na temu dijabetesa.

Organizator projekta je regionalna farmaceutska kompanija Pharma Maac koja ovaj je događaj prvi put organizirala 2018. godine. „Odaziv je bio jako dobar. Oko 100 ljudi se odazvalo na akciju mjerenja šećera. Pacijenti su uglavnom bili u kontroliranim vrijednostima, ali je bilo i njih nekoliko s većim vrijednostima šećera u krvi. Njima smo dali smo upute kako se sada ponašati i gdje se trebaju javiti. Podizanje svijesti o važnosti mjerenja i kontrole šećera je glavni cilj ove akcije tvrtke Pharma Mac i brenda Wellion“, kazala je Dženana Klepo, voditeljica prve dijabetloške ambulante tvrtke Pharma Maac.

Kada govorimo o načinima prevencije onda je uvijek naglasak na pravilnoj prehrani, tjelovježbi i otklanjanju stresa. „Ono na čemu možemo raditi je utjecati na naš životni stil. Današnji način života se svodi na smanjenje fizičke aktivnosti, konzumiranje hrane s dosta šećera i zasićenih masti, užurbani način života i stres. Važno je da se dijabetes detektira na vrijeme i da se uključi primjerena terapija kao i korištenjem različitih proizvoda koji pomažu i omogućavaju da se nakon dijagnoze nastavi s normalnim načinom života“, kazala je Klepo.

Dijabetes ili šećerna bolest je tihi ubojica. Ne nastaje odjednom, nego dugi niz godina tinja u nama do prvih simptoma. „Četiri su najvažnija simptoma: povećana potreba za pijenjem vode, povećan osjećaj gladi, naglo mršavljenje i učestalo mokrenje. Oni su nešto više izraženi kod tipa jedan dijabetesa, a blaže su forme kod tipa dva. Umor, suhoća kože, česte infekcije, teže zarastanje rana su neki blaži simptomi koji također mogu biti alarm za dijabetes“, dodala je Klepo.

Ako ipak dođe do oboljenja, ne treba očajavati. I tada je naglasak na disciplini u prehrani, tjelovježbi i redovitoj kontroli stanja. Iako raširena bolest, dijebetes je uz pravilan način života bolest s kojom se može dugo živjeti.

Prava oboljelih od dijabetesa kao jedne od vodećih bolesti i u našoj županiji s godinama su povećana. I struka je uočila da pravilno nošenje s ovim oboljenjem uvelike rasterećuje zdrastveni sustav i pridonosi kvalitetnijem životu oboljelih. Stoga je Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne skrbi ŽZH još prošle godine osiguralo oboljelima senzore za mjerenje šećera u krvi, u iznosu od 720 KM na tromjesečnoj razini, kao i čitače za mjerenje šećera u krvi. Oni su odobreni osiguranim osobama dijabetičarima: djeci djeci do 18 godina sa dijagnosticiranom šećernom bolešću, osobama starijim od 18 godina sa dijagnosticiranom autoimunom šećernom bolešću tip 1 te trudnicama na intenziviranoj inzulinskoj terapiji šećerne bolesti koje primaju inzulin četiri ili više puta.

Radioposusje.ba (Z. Pišković, foto: Pharma Maac)