Poruka greške

  • Warning: array_key_exists() expects parameter 2 to be array, null given u theme_image_formatter() (red 605 od /home/radiopo1/public_html/modules/image/image.field.inc).
  • Warning: array_key_exists() expects parameter 2 to be array, null given u theme_image_formatter() (red 605 od /home/radiopo1/public_html/modules/image/image.field.inc).
  • Warning: array_key_exists() expects parameter 2 to be array, null given u theme_image_formatter() (red 605 od /home/radiopo1/public_html/modules/image/image.field.inc).
  • Warning: array_key_exists() expects parameter 2 to be array, null given u theme_image_formatter() (red 605 od /home/radiopo1/public_html/modules/image/image.field.inc).
  • Warning: array_key_exists() expects parameter 2 to be array, null given u theme_image_formatter() (red 605 od /home/radiopo1/public_html/modules/image/image.field.inc).
Radioposusje
- 13.05.2022.

Na sjednici predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine održanoj u ponedjeljak 9. svibnja u Mostaru, stranke okupljene u saboru su dogovorile da će izaći na opće izbore u listopadu koje je Središnje izborno povjerenstvo BiH u većinski nelegalnom sastavu raspisalo za listopad ove godine. Zašto hrvatske strane ipak idu na izbore i smatraju da izbore ne treba bojkotirati, očekuje li se intervencija međunarodne zajednice, što je sa provedbom sedam zaključaka sa izvanrednog zasjedanja HNS-a u veljači, očekuje li se da će sredstva za izbore biti osigurana - za naš radio je komentirao predsjednik Hrvatske demokratske unije BiH i član predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora BiH, general HVO-a Miro Grabovac Titan.

RP: Zašto su hrvatske stranke odlučile izaći na izbore po odredbama nepromijenjenog Izbornog zakona u kojem su, podsjetimo izbrisane odredbe koje propisuju implementaciju izbornih rezultata za popunu Doma naroda Bosne i Hercegovine, te zašto smatraju da je ipak bolje izaći na izbore, a ne bojkotirati ih?

Miro Grabovac Titan: Izbore ne treba bojkotirati jer to bi išlo na ruku onima koji su protiv interesa hrvatskog naroda, ali uvjeti za održavanje ovih općih izbora nisu stvoreni ni zakonski ni materijalno. HNS je pokazao dobru volju kada su u pitanju demokratski procesi unutar Bosne i Hercegovine, ali i izbori u Bosni i Hercegovini. Ali HNS jasno kaže i inzistira da se izvrše promjene i dopune Izbornog zakona, jer po postojećem se nisu stvorili uvjeti za održavanje izbora. Mi imamo odredbe Izbornog zakona koji je protuustavan, gdje su pojedine odredbe brisane, a one se odnose na izbor zastupnika u domove naroda koji uključuju delegiranje zastupnika u Dom naroda Federacije, a iz toga doma biraju se zastupnici u Dom naroda državnog parlamenta, a odatle se biraju predsjednik Federacije, dopredsjednik Federacije i cijela vlada Federacije. S obzirom da su te odredbe izbrisane iz Izbornog zakona temeljem odluke Ustavnog suda BiH, jasno je da postojeći zakon ne udovoljava svim uzusima koji su potrebni za provedbu kasnije tih izbora. Prema tome, nisu se stvorili zakonski uvjeti za provedbu izbora. HNS inzistira da se provedu odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

RP: S obzirom da su izbori raspisani, ima li ipak ikakve šanse da se nešto napravi i popuni se rupa u Izbornom zakonu do izbora?

Miro Grabovac Titan: Teško je to kazati, naravno da ima šanse ako ima dobre volje. No, potpuno je jasno da bošnjačka strana opstruira cijelo vrijeme. Hrvatski predstavnici su dali desetak prijedloga izmjena Izbornog zakona. Bošnjačka strana nije dala ni jedan, a sve druge je odbila i k tome još  pokušala okriviti hrvatsku stranu za opstrukcije koja traži usklađivanje Izbornog zakona sa Ustavom Bosne i Hercegovine. Nisam siguran da se može nešto napraviti, jer bahato ponašanje predstavnika predstavnika bošnjački stranaka je dosegao jedan vrhunac.

RP: Posebna točka na sjednici HNS-a je bila provedba zaključaka izvanrednog Sabora iz veljače ove godine kada je dogovoreno sedam zaključaka koji će HNS BiH provesti u slučaju ne dogovora oko Izbornog zakona. Posebno je zanimljiv bio sedmi zaključak u kojem je spomenuta mogućnost nove institucionalne i teritorijalne organizacije Bosne i Hercegovine. Kako će se po tim zaključcima HNS sada ponašati?

Miro Grabovac Titan: Izbori su nažalost raspisani po neustavnom Izbornom zakonu, to je vrlo važno znati. Kada je u pitanju ponašanje hrvatskih predstavnika, naravno da ćemo ispoštovati sve odredbe HNS-a kada je u pitanju reorganizacija unutar Bosne i Hercegovine. I to je u skladu s Ustavom Bosne i Hercegovine. Predstavnici bilo koje političke stranke, grupacije političkih stranaka ili konstitutivnih naroda imaju pravo otvoriti pitanje unutarnje reorganizacije Bosne i Hercegovine. Svakako ovako organizirana Bosna i Hercegovina nije održiva. Da bi ona bila održiva, najbolje bi bilo da se Bosna i Hercegovina organizira na principima unija Bosne i Hercegovine. Nije mi jasno zašto bi treći entitet, odnosno Herceg Bosna bila problem. Zašto bi bio problem kad bi bila unija republika Bosne i Hercegovine gdje bi sva tri konstitutivna naroda imala jednaka prava? Svaka ta unija bi bila izborna jedinica Bosne i Hercegovine. Smatram da treba pokrenuti reorganizaciju u skladu s Ustavom BiH. No, važno je pokušati ponovo razgovarati kako bi došlo do zakonskog rješenja, kako uspostaviti vlast nakon izbora. Ukoliko ne budu izvršene dopune i promjene Izbornog zakona imat ćemo vakuum koji će stvoriti dodatne probleme u Bosni i Hercegovini. Ponovit ću, bahato ponašanje predstavnika bošnjačkih stranaka, a naročito predsjednika SDA Bakira Izetbegovića je vrlo nekorektno i bezobrazno prema hrvatskom narodu i njihovim pravima. Hrvatski narod je ustavotvoran narod, suveren narod u Bosni i Hercegovini i narod koji je prvi stao u obranu Bosne i Hercegovine onda kada je Alija govorio da to nije njihov rat, te kada institucije vlasti nisu bile sposobne organizirati obranu od agresije JNA. Hrvati su zbog toga samoorganizirali. Znali smo se tada organizirati i vjerujem da ćemo ponovo, te da u nama još uvijek ima elana da se organizirao i zaštitimo interese našega naroda. Na to nas obavezuju svi oni koji su se izborili u Domovinskom ratu za slobodu hrvatskog naroda koja su nažalost kasnije izgubljena različitim spletkama međunarodne zajednice.

RP: Izbori su raspisani, ali nisu osigurana sredstva za njihovu provedbu. Rok za osiguranje sredstava je do 19. svibnja, a loptica odgovornosti prebačena je na Vijeće ministara. Što se očekuje s osiguravanjem sredstava?

Miro Grabovac Titan: Imate jednu uvriježenu praksu bezobrazluka bošnjačkih predstavnika. Oni prebacuju odgovornost na ministra financija i Vijeće ministara. Imate zakonsku proceduru kada je u pitanju donošenje proračuna. U konačnici, proračun je politička stvar. Nisu se stekli zakonski uvjeti za donošenje proračuna i to je vrlo važno znati. Njihovo udaranje priče o pokretanju kaznenih prijava protiv ministra financija i predsjedatelja Vijeća ministara ne pije vodu jer postoji procedura. Ukoliko bi na način koji traže bošnjački predstavnici kojima se žuri, a nažalost i pojedinim hrvatskim predstavnicima se žuri da se izbori provedu iako nisu u skladu s Ustavom, kada bi se na takav način proračun donio, onda bi to bilo kazneno djelo. Ovako se samo poštuje procedura. Ta procedura se ne može dostići do roka što pokazuje ukupnu situaciju nepripremljenosti i pokušaja lomljenja preko koljena da se izbori održe, kako bi se skinuli predstavnici hrvatskog naroda i stvorila neka nova alijansa i platforma. Nažalost, imamo i unutar hrvatskog naroda kojima se žuri kako bi što prije dobili pozicije.

RP: Čeka nas jedno turbulentno vrijeme. Što očekujete da će se događati u vremenu koje je pred nama? Očekujete li da će se međunarodna zajednica ponovo uključiti?

Miro Grabovac Titan: Međunarodna zajednica snosi najveću odgovornost za trenutno stanje. Prvo, dok su vođeni pregovori u Neumu pod asistencijom predstavnika Europske unije i SAD-a, mi smo imali izjave pojedinih predstavnika međunarodne zajednica i visokog predstavnika da će se izbori održati bez obzira hoće li doći do promjena Izbornog zakona. To je dalo vjetar u leđa bošnjačkim predstavnicima koji su odbijali sve prijedloge. Vjetar u leđa im je dala i Turska koja s Bošnjacima pokušava stvoriti nekakvu građansku Bosnu i Hercegovinu, a ustvari bošnjačku. BiH je država tri konstitutivna naroda i njihovih ostalih građana. Bosna i Hercegovina nije samo bošnjačka. Jednostavno, čitava situacija koja se događala oko promjena i dopuna Izbornog zakona, pokušavalo se opstruirati samo da se ništa ne dogodi.  

Grabovac je u zaključku razgovora za naš radio kazao da hrvatski narod u Bosni i Hercegovini ne treba strahovati. „Mi smo znali devedesete i devedeset prve odgovoriti na sve izazove koji su prijetili interesima hrvatskog naroda i sigurno nećemo popustiti ni sada“, zaključio je general Miro Grabovac Titan, predsjednik Hrvatske demokratske unije Bosne i Hercegovine i član predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora.

Audio zapis cijelog intervjua je na linku ispod.

https://voca.ro/18toF19rsRop

Radioposusje.ba (Z. Pišković)