Radioposusje
- 26.08.2019.

Danas je u uredu načelnika Branka Bage upriličen prijem za dvije Posušanke - Margaretu Mandurić i Karlu Petric, 23-godišnje studentice Grafičkog fakulteta u Zagrebu koje su se ovoga ljeta odvažile na jedan iznimno hrabar i plemenit životni korak – odlazak na volontiranje u daleki Benin na zapadu Afrike, priopćeno je iz ureda načelnika općine Posušje. 

Kako su kazale, ideja o odlasku u Afriku javila se u svakoj od njih još u vrlo ranoj dobi, a prekretnica se dogodila prošloga ljeta kada je jedan njihov prijatelj podijelio s njima iskustva o svome boravku i volontiranju u Africi. Nakon razgovora s njime, želja za Afrikom bivala je sve snažnija, a ideja im se činila sve realnijom i izvodljivijom te su se ovoga ljeta i same odvažile na volontiranje.

Put u Afriku bilo je potpuno odricanje od svega na što su dosad navikle i što su uzimale zdravo za gotovo – vode, toaleta i kreveta. No to im je, kako kažu, promijenilo kako navike tako i pogled na život. Sada čuvaju i cijene svaku kap vode, hranu te su zahvalnije na svemu što imaju.

Kazale su kako ih je ovo volontiranje blagoslovilo brojnim plodovima, a sve što su volontiranjem pružile drugima, vratilo im se dvostruko te ohrabruju sve u kojima tinja želja za volontiranjem u Africi da se odvaže na taj korak.

Pored Margarete i Karle iz Posušja na put u Afriku uputila se zajedno s njima i Katarina Galić iz Širokog Brijega.

Svojom odlukom da odu volontirati u daleki Benin na zapadu Afrike, ove tri 23-godišnjakinje kod mnogih su zavrijedile epitet “hrabrih”. "Misija je to koja mijenja pogled na život", kazele su djevojke u razgovoru za portal Jabuka.tv. "Naučilo nas je cijeniti neke stvari u životu, počevši od obitelji, pitke vode, pa i udobnog kreveta i jastuka. Tamo smo slušale puno životnih priča te djece i većinom nas je svaka ostavila bez teksta. Naučilo nas je cijeniti neke stvari u životu, počevši od obitelji, pitke vode, pa i udobnog kreveta i jastuka. Tamo smo slušale puno životnih priča te djece i većinom nas je svaka ostavila bez teksta. Neka djeca nemaju roditelja, nekom je otac alkoholičarNo unatoč tome ta su djeca sretna, nemaju ništa, a imaju sve".