Radioposusje
- 29.06.2020.

Izbori za zastupnike u Hrvatski sabor na biračkim mjestima u Republici Hrvatskoj održati u nedjelju 5. srpnja 2020. a na biračkim mjestima u sjedištima diplomatskih misija i konzularnih ureda Republike Hrvatske u inozemstvu u subotu 4. srpnja i u nedjelju 5. srpnja, priopćeno je iz Veleposlanstva Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini.

U Bosni i Hercegovini izbori će se održati na ukupno četrdeset i pet  (45) biračkih mjesta u Sarajevu, Mostaru, Banja Luci, Tuzli, Livnu i Vitezu. 

Mjesto za glasanje biračima s prostora ŽZH je Generalni konzulat Republike Hrvatske u Mostaru. Bit će organizirano na dvadeset  (20) biračkih mjesta na adresi:  OŠ Petra Bakule, Ulica kralja Tomislava 9, Mostar i Gimnazija Fra Grge Martića, Ulica kralja Tomislava 9A, Mostar.

Svoje glasačko pravo mogu ostvariti:

Hrvatski državljani koji imaju prebivalište u Bosni i Hercegovini (nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj) a koji su se registrirali do 24. lipnja 2020. u diplomatsko-konzularnom predstavništvu.

Hrvatski državljani s prebivalištem u Bosni i Hercegovini (i nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj) a koji se nisu aktivno registrirali, mogu ostvariti svoje pravo glasovanja temeljem potvrde koju na dan izbora izdaje diplomatsko-konzularno predstavništvo Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini.

Hrvatski državljani nositelji hrvatskih e-osobnih iskaznica s prebivalištem u Bosni i Hercegovini aktivno su registrirani po službenoj dužnosti i mogu glasovati isključivo na biračkim mjestima diplomatsko – konzularnog predstavništva Republike Hrvatske na konzularnom području prema adresi svog prebivališta iz e-osobne iskaznice.   

Hrvatski državljani koji imaju prebivalište u Republici Hrvatskoj a koji su u diplomatsko konzularnom predstavništvu Republike Hrvatske izvršili prethodnu registraciju za glasovanje u inozemstvu odnosno u sjedištu diplomatsko konzularnog predstavništva Republike Hrvatske i oni hrvatski državljani koji imaju izdanu potvrdu za glasovanje izvan mjesta prebivališta u Republici Hrvatskoj (potvrda iz Republike Hrvatske).

Radioposusje.ba