Radioposusje
- 22.06.2022.

Udruga osoba s invaliditetom općine Posušje sinoć je nakon dvije godine stanke zbog korona krize održala svoju sada već tradicionalnu večer druženja osoba s invaliditetom, njihovih obitelji, prijatelja i brojnih podupiratelja rada udruge. Program je započeo svetom misom koju je u posuškoj crkvi predmolio fra Ivan Landeka, a nastavljen je druženjem u Svadbenom salonu Viktorija. Bila je to večer veselja, pjesme, plesa, prijatelja, obitelji – večer koja se čeka cijelu godinu.

Anka Miličević, predsjednica Udruge osoba s invaliditetom općine Posušje istaknula je za naš radio da je ova večer zapravo obilježavanje 15. godišnjiice osnivanja Udruge osoba s invaliditetom općine Posušje. „Odaziv je dobar, više nego očekivan. Sretni smo i ponosni jer su se mnogi odazvali iz Posušja, Tomislavgrada, Ljubuškog, Širokog Brijega, Međugorja, mnogi naši prijatelji, pojedinci i tvrtke koje nam pomažu. Oko tristo nas je tu. Imamo izložbu naših radova, radova koje smo u udruzi izradili. Izložba je bila prodajnog karaktera. Svatko je mogao kupiti po nešto i mislim da je za svakoga bilo ponešto“, kazala je za naš radio Anka Miličević, predsjednica Udruge osoba s invaliditetom općine Posušje.

Predsjednica Udruge Osoba s invaliditetom ŽZH Zora Mikulić je za naš radio kazala da ova večer puno znači za osobe s invaliditetom. „ Ova večer je jedinstvena za osobe s invaliditetom, večer kada možemo doći izražaja do kraja, osjećati se lijepo i dostojanstveno. Vjerujem da većina naših kolega i članova živi za ovaj dan. Ovo je također prilika da podsjetimo predstavnike vlasti i institucija da postojimo, skrenuti pozornost na naše probleme, potrebe, da se trebaju riješavati, da nam samo priliku treba dati jer možemo funkcionirati na svoj način. Ne treba tražiti nedostatke, nego isticati vrline. Svi imamo svoje sposobnosti i osobnosti i dajemo svoj maksimum, samo nam treba podrška. Mi nismo s posebnim potrebama, nego kao i svi ostali, ali s određenim poteškoćama koji na svoj način savladavamo. Moramo raditi na inkluziji u svakom mogućem smislu, druženja, zapošljavanja...“, istaknula je za naš radio Zora Mikulić, predsjednica Udruge Osoba s invaliditetom ŽZH.

Ivica Bago je dugogodišnji prijatelj udruge i već 15 godina se rado odaziva pozivima udruge  na ovu večer. „ Mi ćemo se rado odazivati pozivima i ovakvom načinu pristupa ljudima i djeci koji nose toliku iskrenost. Tu sam svake godine jer ova djeca i osobe su mi podsjetnik da budem bolji u životu“, kazao je Ivica Bago kojega korisnici udruge iznimno vole i vesele se njegovom pjevanju.

Osim osoba s invaliditetom, zadovoljni su i roditelji. Neki su tu prvi put, a neki su bili dosada svaki put. Društvo, susreti s prijateljima koje dugo nisu vidjeli, ali dobro su ih zapamtili, dobro raspoloženje, pjesma i ples koje ima donese ova večer druženja je nešto što čekaju cijele godine, složno su nam kazali svi roditelji.

Udruga osoba s invaliditetom općine Posušje postoji 15 godina i od tada pa do danas neprekidno djeluje. Anka Miličević  zajedno s Marom Penovom vodi udrugu koja je smještena u zgradi na Meljakuši. Udruga broji oko 200 - tinjak članova, od kojih njih petnaestak dva puta tjedno dolaze  na radionice u udrugu i izrađuju razne rukotvorine koje se prodaju i tako doprinose radu udruge. „Mi smo zadovoljni, jer radimo koliko možemo i dajemo sve od sebe. Uvijek nam dobro dođu volonteri, pa i ovim putem pozivamo sve koji žele da nam se pridruže u radu“, kazala je za naš radio Anka Miličević.

Bog nas je stvorio onako kako je mislio da je najbolje. Dao nam dvije osnovne zapovijedi. Nemamo što komplicirati nego samo dati drugome, svome bližnjemu onako kako bi htjeli i sami primiti. Svatko na svoj način i u skladu sa svojim mogućnostima.Često to zapravo nije novac, nego lijepa riječ, razgovor i malo vremena. No, kada su u pitanju instituacionalne mogućnosti za osobe s invaliditetom, Posušje ima malo ponuditi za ranu intervenciju, zato je to područje na kojem možemo i moramo raditi. 

Radioposusje.ba (Z. Pišković/ G. Grubišić)