Radioposusje
- 18.08.2019.

U prepunoj kinodvorani danas je održana komemoracija za Zdravka Bešlića Bokića, dugogodišnjeg hrvatskog političkog dužnosnika i hrvatskog branitelja koji je preminuo ove subote nakon duže bolesti. Komemoracijom, obitelj, prijatelji i građani Posušja oprostili se od dugogodišnjeg kolege i prijatelja. 

Brigadni general Zdenko Klepić, bivši zapovjednik vojne policije HVO - a je istakao važnost pokojnog Zdravka u svim operacijama HVO - a. „Demokratskim promjenama aktivno se uključuje u organizaciju obrane. Bio je jedan od osnivača rezervnog sastava policije na prostoru općine Posušje. Sudjelovao je u ustroju vojne policije na razini HVO- a, nakon čega postaje zapovjednik vojne policije Posušje. U upravi policije obnašao je više dužnosti do kraja rata. Pored redovitih zadaća vojne policije, s braniteljima je bio na prvim linijama obrane“, podsjetio je brigadni general Zdenko Klepić. Dodao je da je Bokić nesebično sudjelovao na ratištu pružavši nesebično pomoć onim prostorima izvan Hercegovine. „Nama u Bugojnu to je posebno značilo, znati da nismo sami. Nije slao samo oružje, hranu i pomoć, nije slao samo vojsku nego ju je i vodio“, kazao je brigadni general Zdenko Klepić dodajući da svojim vojnicima nije bio samo zapovjednik nego i prijatelj. „Bio je časnik koji je većinu vremena proveo na terenu“, još jednom je naglasio Klepić. „Dužni smo mu stoga boriti se za njegove i naše ideale, te se kao ni on nećemo umoriti“, kazao je Klepić.

Helena Lončar, ispred općinskog odbora HDZ- a BiH, donijela je nekoliko slika iz pokojnikova života. „Nije jadikovao, nije se bojao, nije bježao pred opasnosti, nije se štedio kada je trebalo podmetnuti leđa, izaći na prvu crtu ratnih i poratnih bitki. Nije šutio kada je trebalo govoriti, nije govorio kada je trebalo šutjeti. Možda je najbolje reći da je Bokić bio posebno dobar čovjek. Danas ima puno dobrih ljudi, ali način na koji je on bio dobar, danas se rijetko susreće“, kazala je Helena Lončar. „Uvijek osmjeh na licu, volio je život, ljude, gorio je služeći pojedincu, općini, županiji i hrvatskom narodu. I izgorio. Pitamo se vrijedi li takav život? Jedino takav život ima smisla“, kazala je Lončar.

Predrag Kožul, ispred županijskog odbora HDZ- a BiH je kazao kako je pokojni Zdravko Bešlić bio veliki borac i radnik. „Poznajem ga i s njim sam blisko surađivao više od 20 godina. U formalnim i neformalnim prilikama. Rijetko sam sreo čovjeka koji je s više strasti, vremena i energije radio svoj posao i svoje poslanje i javnu dužnost. On je kao svoje poslanje i dužnost vidio ove ljude, i ovaj kraj. Najprije branitelje, Posušje, županiju, Herceg – Bosnu i  hrvatske interese u Bosni i Hercegovini. Pratio je sve u političkom i društvenom životu. Politički, financijski i gospodarski probitak ovih krajeva bili su mu opsesija. Najviše se ljutio kada mi sami nismo bili posve posvećeni tome poslu i kada bi samo napola shvaćali važnost našega posla i naših mogućnosti“, kazao je Kožul.

Tomislav Martinović, predsjedavajući Doma naroda FBiH je kazao da je pokojni Zdravko Bešlić izrazito uporno skrbio o svome kraju. „Bio je prije svega čovjek. Nekako jednostavan i staložen, a na trenutke tako srčan i temperamentan. Borac za prava svoga hrvatskog naroda, beskompromisan, uporan i tvrdoglav. Pamtit ćemo ga najviše po ljubavi prema zapadnoj Hercegovini. Zapadna Hercegovina i Posušje bili su mu na srcu. Nama koji smo ga poznavali nije to smetalo jer smo znali da se svojski trudi ispraviti nepravde koje su se godinama nanosile ovom kraju i narodu, od prošlog sustava do danas“, kazao je Martinović.

Posljednji koji se obratio okupljenima na komemoraciji bio je dr. Dragan Čović koji je kazao da je Bokić bio čovjek koji je radio i petkom i svetkom. „Čovjek s kojim se moglo razgovarati baš o svemu. Uzoran otac svojoj djeci. Zdravko je bio čovjek koji je kroz svoje političko djelovanje nastojao očuvati istinske vrijednosti. Pamtit ćemo ga kao velikog borca, optimistu, nekoga tko nije odustajao od svojih uvjerenja. Dragi Bog nas je volio i dao nam je Zdravka da ga upoznaMo, da živimo i radimo s njim. Možemo kazati da smo poznavali istinskog domoljuba, časnog čovjeka koji u najtežim trenucima za svoj narod nije posustajao. Čovjek koji je ostavio neizbrisiv trag. Čovjek koji je uvijek jasno i odlučno znao kazati što želi i koji je govorio u ime slabijih, nikada za sebe“, kazao je Čović dodajući da je jako puno onih kojima je činio dobro.

Zdravko Bešlić je pukovnik Hrvatskog vijeća obrane. Demokratskim promjenama aktivno se uključuje u organizaciju obrane, ali i politički pokret Hrvatske demokratske zajednice. Bio je jedan od osnivača rezervnog sastava policije na prostoru općine Posušje. Sudjelovao je u ustroju vojne policije na razini HVO- a. Pored redovitih zadaća vojne policije, s braniteljima je bio na prvim linijama obrane. Zbog svoga doprinosa u ratu odlikovan je više puta. Njegova odlikovanja su Trolist, medalje Ljeto i Oluja, a nositelj je i odličja Spomenica Domovinskog rata i Domovinske zahvalnosti. Zdravko Bešlić je pukovnik Hrvatskog vijeća obrane. Nakon rata obavljao je više političkih funkcija na općinskoj, županijskoj i federalnoj razini. Bio je neumoran u borbi za prava branitelja. Tako je bio jedan od onih koji su radili na Međudržavnom sporazumu između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske o pravima stradalnika rata u Bosni i Hercegovini, koji su bili pripadnici Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) i članova njihovih obitelji iz 2006. godine. Smrt ga je zatekla na mjestu zastupnika Skupštine ŽZH i izaslanika u Domu naroda Federacije Bosne i Hercegovine.

Zdravko Bešlić Bokić pokopan je danas na Martića križu u Posušju.

radioposusje.ba