Radioposusje
- pet 10, 2018

U sali za sastanke u općini Posušje održan je ove srijede okrugli stol koji je okupio predstavnike javnog, privatnog, NVO i obrazovnog sektora na kojem je usvojen Akcijski plan zapošljavanja ŽZH u sektoru kamena. 

- Akcijski plan zapošljavanja Županije Zapadnohercegovačke za zardoblje 2018-2020 predstavlja osnovni instrument realiziranja aktivne politike zapošljavanja, pri čemu predstavlja temelj za razvoj, zapošljavanje i socijalnu inkluziju na lokalnoj razini u sektoru kamena na području Županije. Akcijski plan je kreiran uz sudjelovanje svih aktera razvoja vodeći se pri tome Strateških dokumenata županije, kako bi se definirali prioriteti i ciljevi politike zapošljavanja, te utvrdili programi i mjere koje će se realizirati na području Županije s ciljem povećanja zapošljivosti.

Radnu grupu za izradu Akcijskog plana zapošljavanja čine Udruga Zvuk Kamena, Općina Grude, JU Zavod za zapošljavanje ŽZH, Srednja strukovna škola Posušje, Ministarstvo gospodarstva ŽZH, Općina Posušje, Plava Vječnost d.o.o., VMS d.o.o., KROR d.o.o., te Udruga LiNK. Pored predstavnika radne grupe, učešće u radu okruglog stola uzeli su predstavnici Ureda Vlade za EU integracije, Grad Široki Brijeg i Mrvelji d.o.o.

Projekt „Zvuk kamena – Partnerstvo za zapošljavanje u proizvodnji i preradi kamena“ realizira se u okviru programa ”Podrška lokalnim partnerstvima za zapošljavanje u Bosni i Hercegovini”, kojeg Europska unija financira sa 4 miliona eura, a provodi Međunarodna organizacija rada (ILO), navode iz udruženja za poduzetništvo i posao LiNK Mostar. 

U Srednjoj strukovnoj školi Posušje upisane su svega tri generacije klesara.  No nakon što je pokazano malo zanimanje učenika za tu struku, nije vršen upis novih polaznika, iako na tržištu rada postoji potreba za tim zanimanjem. Posuška udruga Zvuk kamena pokrenula je  ovaj projekt, a započeo je analizom stanja u sektoru kamena. Kako nam je kazala je Alisa Gekić, direktorica Centra usluga LiNK-a: "Sektor kamena se susreće s nizom problema počev od koncesija, problema s dobijanjem dodatnih dozvola, administrativnih procedura, neusklađenosti planova i programa s potrebama tržišta rada i sl. Ono što želimo konkretno jest da kroz jačanje kapaciteta Centra za kamen i obukama za 50 osoba s područja ŽZH pokažemo kako i obrazovni sistem može biti usklađen s potrebama tržišta rada." Javni poziv objavljen je preko Službe za zapošljavanje ŽZZ i traje najdalje do 30.11.2018.

"Važnost ovoga projekta leži upravo u povezivanju strukovnog obrazovanja i gospodarskog sektora, jer se jedino tako može dovesti polaznike na pravi put. U sklopu projekta će Srednja strukovna škola Posušje dodatno opremiti svoju radionicu strojevima za obradu kamena, a polaznici obuke će steći dodatna znanja i vještine, kako bi što spremniji izašli na tržište rada", kazao je ravnatelj SSŠ Posušje prof Mario Knezović. Predsjednik udruge Zvuk kamena Frano Oreč, osvrnuo se na nedostatke koji su bili povezani s izvođenjem praktične nastave u školi, koji su i doveli do opadanja zanimanja učenika za klesare. Suradnja udruge  s akademskom zajednicom  rezultirala je nizom znansvenih radova i skupova koji su nadmašili sva njegova očekivanja, kazao je Oreč. Smatra kako je potrebno podići svijest o tome što zapravo imamo kad je u pitanju kamen,  zahvalivši  svim partnerima uključenim u ovaj hvale vrijedan projekt.