Radioposusje
- 16.01.2020.

U prostorijama Vlade Županije Zapadnohercegovačke u Širokom Brijegu pod predsjedanjem zapovjednika Županijskog stožera civilne zaštite Zdenka Ćosića održana je 7. sjednica Županijskog stožera civilne zaštite, priopćeno je na stranicama Uprave civilne zaštite naše županije. Na sjednici je pomoćnik ravnatelja Uprave civilne zaštite Županije Zapadnohercegovačke i član Stožera Mladen Bošnjak iznio je podatke o broju intervencija vatrogasnih postrojbi i službi za zaštitu i spašavanje u protekloj godini.

Ukupno je u 2019. godini evidentirano 518 požara od čega je 262 nisko raslinje i trava, 154 šumska požara, te 25 požara u stambenim objektima i 77 ostalih požara (divlje deponije, otpad, automobili…). Najveći broj požara bilo je na području Grada Širokog Brijega (185), te Grada Ljubuškog (160), a evidentirano je 110 požara na području Općine Posušje i 63 na području Općine Grude. U usporedbi s 2017. (953) i 2018. (597) godinom broj vatrogasnih intervencija je u padu. Na području Županije Zapadnohercegovačke u 2019. godini evidentirane su 43 intervencije pripadnika Gorskih službi spašavanja, priopćeno je iz Uprave civilne zaštite ŽZH. Zanimljivo je da je prošle godine bilo najviše požara u veljači, te da se najveći broj svih požara odnosio na gašenje kada su gorjele trava i nisko raslinje. To upućuje na to da su najveći dio tih požara izazvali ljudi paljenjem korova i strnine, dakle ljudski faktor je bio uzrok najvećeg broj požara.

Županijski operativni centar civilne zaštite sa sjedištem u Grudama nalazi se u sklopu Uprave civilne zaštite Županije Zapadnohercegovačke i radi neprekidno 24 sata, a funkcionira tako što su sva tijela vlasti, javna i druga poduzeća i druge pravne osobe dužni operativnom centru stalno dostavljati sve podatke, koje u okviru obavljanja svoje redovite djelatnosti primijete ili saznaju, a koji se odnose na sve vidove pojava i opasnosti koje mogu dovesti do nastanka prirodne ili druge nesreće, odnosno sve podatke koji se odnose na posljedice nastale djelovanjem prirodne ili druge nesreće.

radioposusje.ba