Radioposusje
- pet 12, 2017

Uprava za indirektno oporezivanje BiH planira donijeti novi Zakon o akcizama i Pravilnik o primjeni Zakona o akcizama, u čemu će im iskustvo i pomoć pružiti kolege iz Hrvatske.

To je dogovoreno tijekom dvodnevne posjete predstavnika UIO BiH Carinskoj upravi i Poreznoj upravi Republike Hrvatske. 

Na bilateralnim sastancima razmijenjena su iskustva i dogovereni novi modeli suradnje i pomoći kolega iz Hrvatske, kako bi UIO što prije ispunila sve kriterije u oblasti PDV-a, akciza i carina, što su uvjeti za članstvo BiH u Europskoj uniji, priopćeno je iz UIO BiH. 

U tom smislu službenici UIO BiH će početkom 2018. godine boraviti u službenoj posjeti u Carinskoj upravi Hrvatske u smislu preuzimanja iskustava koja bi trebala biti ugrađena u novi Zakon o akcizama i Pravilnik o primjeni Zakona o akcizama. 

U Poreznoj upravi Republike Hrvatske razgovarano je i o pripremi novog Zakona o porezu na dodatu vrijednost u BiH i Pravilnika o provedbi istog, a koji će u biti usuglašeni s direktivom EU. Prenijeta su hrvatska iskustva u pokretanju elektronskih usluga poreznim obveznicima, što UIO planira započeti 2018. godine. Svi veliki porezni obveznici u BiH bit će u mogućnosti da aiječanjsku PDV prijavu podnesu elektronskim putem do 10. veljače 2018. godine.