Radioposusje
- 19.06.2020.

U četvrtak, 18. lipnja 2020., u restoranu Staza na Blidinju održana je 15. Skupština Udruge gospodarstvenika Posušje. Skupština je usvojila godišnje financijsko izvješće i izvješća o radu Upravnog i Nadzornog odbora i o radu Udruge u periodu od prošle skupštine, koja je bila u lipnju 2019. godine. Usvojen i novi Statut Udruge. Po tom Statutu predsjednik i dopredsjednik Udruge su po funkciji članovi Upravnog odbora i ujedno i predsjednik i dopredsjednik Upravnog odbora. Upravni odbor ima 7 članova umjesto 9, koliko je imao do sada.

Za novog predsjednika Udruge, na mandat od dvije godine, izabran je Damir Vican (Miviko), a za dopredsjednika Oliver Begić (Oli). Predsjednik skupštine je Pero Lončar (Lončarplast). U Upravni odbor izabrani su: Stipan Mrvelj (Mrvelji), Zoran Čutura (Čutura prijevoz), Zoran Lončar (ZOLO), Željko Kovač (Tehnostar) i Marinko Bešlić (Euromaterijali). Predsjednik Nadzornog odbora je Ivan Pavković (Mesna industrija Rakitno), a članovi su Tomislav Marić (KTM Brina) i Želimir Čamber (Binvest).

U svom izlaganju, dosadašnji predsjednik Udruge Ivan Pavković, istaknuo je dva značajna događaja za Udrugu koja su se dogodila u proteklom izvještajnom periodu. „Umro je naš prvi predsjednik, naš kolega i prijatelj Veljko Lončar. Veljka ćemo zauvijek pamtiti i sjećati ga se s velikim poštovanjem i zahvalom za sve što je učinio za našu Udrugu. Veljko je ostavio neizbrisiv trag u našim sjećanjima i nikada ga nećemo zaboraviti“.

„Drugi događaj koji ćemo dugo pamtiti je pandemija koronavirusa, koja je prouzrokovala goleme negativne posljedice za gospodarstvo. U uvjetima ograničenog kretanja i protoka roba i ljudi, zabrana rada određenih djelatnosti, blokiranog društvenog života i smanjene potražnje moralo je doći i do smanjenja poslovnih aktivnosti. Pad prometa roba i manji prihodi za više od 20 posto, u ovom periodu, u odnosu na isti period prošle godine, su vidljivi kod velike većine poslovnih subjekata u BiH pa tako i kod članova UGP-a. Nažalost, taj pad je kod mnogih veći i od 50 posto.

U takvim uvjetima poslovanja tijela javne uprave, na svim razinama, morala su puno brže reagirati i donijeti i provesti konkretne mjere pomoći gospodarstvu, prije svega, na polju održavanja zaposlenosti i očuvanja likvidnosti gospodarskih subjekata.

Poslovno okruženje u BiH je najlošije u Europi. Visoki doprinosi na plaću i stotine parafiskalnih nameta su faktori koji ograničavaju razvoj gospodarstva u BiH.

UGP