Radioposusje
- 01.04.2021.
Udruga Apollo i općina Posušje u petak su potpisali ugovor o o korištenju prostora atomskog skloništa u Posušju. To znači da će sklonište osim one prvotne namjene skloništa dobiti i neke nove korisnike. „Zapravo nismo mi novi korisnici, mi smo korisnici ovih prostorija već petnaest godina. Potpisivanjem ugovora samo smo stavili crno na bijelo korištenje atomskog sloništa, odnosno, legalizirali smo svoj boravak i korištenje skloništa stavili crno na bijelo“, kazao je za naš radio predsjednik skupštine udruge Apollo, Ivan Ramljak Prčo.
 
Nakon prvog projekta #kulturarastura koji je Udruga Apollo započela u suradnji sa BHRI, IOM I USAID-om u sklopu kojeg djeluju Rock Akademija Posušje, radijska emisija Filmska Glazba, te će se iduće ljeto organizirati i 4. Koncert Filmske Glazbe, projekt je zakoračio i na koju razinu više. „Naime, prilikom obilaska mjesta, atomskog skloništa, gdje provodimo projekt #kulturarastura, naši financijeri nisu bili nimalo zadovoljni uvijetima u kojima radimo. Stoga je dogovor bio da mi osmislimo projekt preuređenja,  a oni će finacirati. I evo nekoliko mjeseci kasnije dogovor je postignut i mi smo u jeku radova“, kazao je Ivan Ramljak. Trenutno u atomskom skloništu traju veliki građevinski radovi na obnovi i preuređenju prostora vrijednosti oko 100.000 KM. . Planira se stvoriti prostor koji će biti kvalitetan za mnoštvo sadržaja koje ova udruga planira pružiti mladima u Posušju.
 

Projekt YOUTH CENTER ATOMSKO SKLONIŠTE

Službeni naziv ovog projekta glasi YOUTH CENTER ATOMSKO SKLONIŠTE  i provoditi će se u trajanju od 1. travnja do 1. kolovoza ove godine, nakon čega će uređeni prostor sa opremom ostati na korištenje mladim Posušanima koji se žele baviti ponuđenim radionicama i ostalim projektima. Posušje će ovim projektom  dobiti multimedijalni prostor za mlade, u kojem će se moći održavati koncerti, kreativne radionice, informatička radionica, probe filmske projekcije, predavanja, snimanja.  „Mladima će na raspolaganju biti različite radionice audio i video produkcije,  jer u Bosni i Hercegovini nema mogućnosti obrazovanja za ove poslove. U Hrvatskoj i Sloveniji ima, ali kod nas ne, tako da dugoročno to može biti i jedan obrazovni centar“, kazao je Ivan Ramljak za naš radio. Najavio je da će u Atomskom skloništu biti i jedan galerijski prostor, jer u Posušju nemamo galerijski prostor za drugačiju vrstu umjetnosti. „Imamo galeriju u muzeju „U  kući Oca mojega“. No, to je ipak prostor za sakralnu i tradicijsku umjetnost“, kazao je Ivan Ramljak. To će ujedno biti prostor i za predstavljanja knjiga, produkcijski studio, ali i prostor gdje će se održavati i različite radionice od kojih je jedna već zakazana za travanj, a na kojoj će predavač biti poznati hrvatski glazbenik Damir Urban. „Također najavljen je i producent iz Mostara Dragan Prusina koji će šest mjeseci držati školu produkcije nama mentorima, a mi ćemo dalje svoje znanje prenosti mladima“, kazao je Ivan Ramljak i dodao da Rock akademija nastavlja s radom, ali da će sada imati priliku za profesionalnijim snimanjem.

Projekt se realizira zahvaljujući podršci programa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI),koji provodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz financijsku potporu Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Radioposusje.ba