Radioposusje
- 22.11.2019.

Gimnazija fra Grge Martića obilježila je ovoga četvrtka Svjetski dan filozofije održavši svoj drugi Filozofski café. U raspravi se predlažu teme, predlagači ih obrazlažu, a na kraju svi prisutni izglasuju jednu ili više tema koje smatraju vrijednima daljnje raščlambe, da bi na kraju odbrali temu koja je dobila najviše glasova.

U četvrtak navečer se u filozofskom caféu okupila skupina zaljubljenika u filozofiju, 30-tak učenika i profesora i, uz kavu, čaj i kekse, započela svoj filozofski sat. Nakon što je moderatorica Sanja Crnogorac Sitarski, profesorica filozofije i logike, održala uvodnu riječ, predložene su četiri teme za raspravu:

1. Utjecaj glazbe na životni stil

2. Čini li nas tehnologija glupim

3. Sociološki i psihološki generacijski jaz

4. Empatija danas

Izabrana je treća tema, no, kroz raspravu se ispostavilo kako su sve teme povezane. Zaključeno je kako je generacijski jaz oduvijek postojao i bit će ga uvijek, ali kako ga kroz komunikaciju i suosjećanje trebamo nastojati prevladati, ili barem ublažiti. A da su mladi željni razgovora, svjesni potreba drugih, nedostataka modernoga doba i spremni aktivno se uključiti u društvena zbivanja pokazala je o ova rasprava. 

„Kroz iznošenje stavova bilo je jasno kako su sve navedene teme zapravo povezane i da smo, svjesno ili nesvjesno, ponajviše opterećeni suvremenim generacijskim jazom i nerazumijevanjem zbog kojeg smo zapravo svi na gubitku. Mladi su neshvaćeni, možda više nego ikad kritizirani, a s druge strane u školi kroz rad s mladima, ne možemo reći da su inertni, nezainteresirani i nemaštoviti. Naprotiv, evidentno su duhom prisutni, aktivni, uključeni, inventivni i svjesni nedostataka modernog doba – spremni su izložiti svoja argumentirana mišljenja i maksimalno se uključiti u aktualna društvena zbivanja. Tu nastupamo mi odrasli, koji se moramo izmiriti s novim stilom života mladih uz postavljanje nužnih, etički prihvatljivih okvira ponašanja. Zaključak rasprave je kako trebamo svi zajedno, u najvećoj mogućoj mjeri, prevladati generacijski jaz, kojeg je uvijek bilo i bit će, a to je moguće samo kroz upornu konstruktivnu komunikaciju i empatiju, što smo kroz ovu večer na neki način i oživjeli na uistinu zanimljivom filozofskom caféu, kako za učenike tako i za njihove profesore“, priopćeno je iz Gimnazije fra Grge Martića Posušje.

Kako bi ambijentalno oživjeli duh filozofije, školski su zidovi u hodnicima uređeni brojnim edukativnim plakatima o povijesti, značaju te primjeni filozofije u svakodnevici. U gimnaziji planiraju organiziranje sličnih druženja tijekom školske godine, jer su svima korisna, potiču nas na razmišljanje i učenje, ili, po riječima kineskog filozofa Lao Tsea – UČENJE BEZ RAZMIŠLJANJA JE PRAZNO, A RAZMIŠLJANJE BEZ UČENJA JE OPASNO.

Svjetski dan filozofije obilježava se svakog trećeg četvrtka u studenome, a manifestaciju je 2002. godine pokrenuo UNESCO-ov Ured za filozofiju. Zamišljeno je da se na ovaj dan pozornost šire javnosti skrene na značaj, integraciju i mjesto filozofije u suvremenom društvu kroz različite radionice, filozofske kružoke i okrugle stolove.

radioposusje.ba/GfGM