Radioposusje
- 21.03.2019.

Judo klub „Borsa“ iz Mostara već mjesec i pol dana u prostorijama Osnovne škole Ivana Mažuranića drži treninge judo sporta. Posjetili  smo trenera Željka Zadru i djecu koja svake srijede u 18 sati i 50 minuta održavaju trening i razgovarali o judo sportu, uvjetima upisa i zainteresiranosti za judo u Posušju. 

Željko Zadro osnivač i trener judo kluba Borsa iz Mostara je kazao da je dugo bila želja doći u Posušje i pokrenuti judo treninge. Brojnost osnovne škole privukla je trenere  iz Mostara da djeci u Posušju daju priliku u judo sportu.  „Prije svega moram naglasiti da smo izuzetno lijepo dočekani u Posušju. Ravnatelj škole Zvonimir Širić nas je lijepo primio, ali i svi roditelji i djeca što nas je jako ugodno iznenadilo“, kazao je trener Zadro.

Treninzi juda su započeli prije nekih mjesec i pol dana u OŠ Ivana Mažuranića  u Posušju i u ovih nešto više od mjesec dana okupili oko 25 polaznika osnovnoškolskog uzrasta. Treninzi su besplatni i prema riječima trenera Zadre tako će ostati ove godine, a vrlo vjerojatno i iduće godine. „Naime Europska judo unija provodi projekt pod nazivom „Judo u školama“ u sklopu kojega je Judo klubu „Borsa“ donirala  strunjače i kimona. Tako su se stekli minimalni uvjeti da krenemo s treninzima u Posušju“ kazao je Zadro dodajući da se nada da će ovo vrijeme besplatnih treninga biti dovoljno da zainteresira djecu za daljnje bavljenje judom.

Judo klub „Borsa“ iz Mostara klub je s dugom tradicijom i značajnim uspjesima. Treneri koji dolaze u Posušje garancija su da će svako dijete koje krene na judo dobiti kvalitetnu poduku. „Puno je medalja za našim klubom. Više i ne brojmo“, kazao je Zadro. „Skoro deset godina smo u BiH među tri najbolja i uspješnija kluba, imamo jednu olimpijsku srebrnu medalju, tri peta mjesta na olimpijadi, europsku medalju kadetsku, sad smo dobili seniorsku… Mogu reći da smo puno napravili zadnjih desetak godina“, zaključio je trener Zadro.

Judo  je sport koji utječe na cjeloukupni psihofizički razvoj. „To je zapravo sport u kojem nema udaraca, od svih sportova judo ima najmanje povreda. To je snažan sport kako fizički tako i mentalno. Judo je zapravo temeljni sport za sve druge sportove, ali i dobra prilika kako naučiti na najučinkovitiji način savladati protivnika, odnosno kako se samoobraniti“, kazao je Zadro.

Među djecom koja treniraju judo je i Andrea Penava, učenica 9. razreda OŠ Ivana Mažuranića koja nam je otkrila da je za judo prvi put čula i vidjela kada je prije mjesec i pol dana organizirano predstavljanje sporta. „Baš mi se svidjelo i prijateljica i ja smo odlučile upisati. Zasad mi se jako sviđa i vidim se u judu. Treniramo dva put tjedno, a uskoro bi trebali dobiti prsluke, odnosno gardove i tome se baš veselim“, kazala nam je Andrea.

Ukoliko se odlučite trenirati judo, pogledati kako djeca treniraju s trenerima iz Judo kluba „Borsa“ iz Mostara, te dobiti više informacija, dođite na trening svake srijede u 18.50 u OŠ Ivana Mažuranića u Posušje. (zp)

Radioposusje.ba