Radioposusje
- 25.07.2019.

Stožernik hrvatske domoljubne poezije Ante Nadomir Tadić Šutra u Posušju je sinoć predstavio svoju knjigu pjesama, putopisa, promišljanja pod naslovom „Stožina“. Ugodan ambijent Trga hrvatskih branitelja na kojem je predstavljanje knjige održano privuklo je mnoštvo publike, stoga je Tadić Šutra ovo predstavljanje ocijenio više nego uspješnim. „Znao sam da smo ovdje svoj na svome. Spomenuli smo se poginulog vojnika u Afganistanu, sjetili se tužnih situacija iz bogate, slavne i bremenite povijesti. Lijep je ambijent večeras bio i zbog toga svima jedno veliko hvala“, kazao je Tadić Šutra.

Govoreći o knjizi „Stožina“ Tadić Šutra je za naš radio kazao da bi se knjiga mogla smatrati svojevrsnim vapajem za stožernikom hrvatskog naroda, jer ga nemamo nakon predsjednika Tuđmana. „Poruka ove knjige je da nama u našem društvu, u našoj državi nedostaje jak stožernik. Čovjek koji će nas voditi ne čak ekonomskom blagostanju, nego nam vratiti dostojanstvo. Problem leži u tome što se ne znamo oduprijeti mnogim objedama, nepravilnostima u društvu i ono što me najviše boli je činjenica da što netko više govori protiv Hrvatske ima više pozornosti. I protiv toga se danas želim boriti, sada perom kao nekad puškom“, kazao je Tadić Šutra.

Fra Miljenko Stojić, vicepostulator „Postupka mučeništva fra Leo Petrović i 65 subraće“ uz autora je predstavio knjigu i kazao da u svom pjesništvu Tadić Šutra ne podilazi modernosti i da je svakako drugačiji od drugih. „To je pjesnik koji piše srcem i svemu prilazi srcem. Ne piše pjesmu da bi je imao, nego ju piše srcem. Pokušava uputiti poruku svima onima koji ga slušaju“, kazao je fra Stojić i dodao da će se autorov rad nastaviti.

Općinski načelnik Branko Bago osvrnuo se na pjesmu o Posušju koja je uvrštena u sinoć predstavljenu knjigu. „Osobno sam dugo čekao izlazak knjige jer se u njoj nalazi pjesma o Posušju za koju  se nadam da bi se barem djelom mogla uglazbiti. Ante je u nju uložio puno vremena i truda i pjesma je doista dobra“, kazao je načelnik Bago. Dodao je da trebamo se obavezati da ovakva vrsta pjesma se sve više uvodi u nastavni proces i na taj način mlađim generacijama prenosimo duh Domovinskog rata. „Ne samo Domovinskog rata, nego i naše daljnje povijesti“, kazao je Bago

Načelnik Bago je u svom obraćanju istaknuo i zanimljivu povezanost autorovog rodnog kraja na Cetini i prvog spomena Posušja. Naime, upravo je u Cetinskom kraju gdje je autor rođen na jednom saboru koji je sazvala udovica Ivana Nelipića prvi puta spomenuto Posušje u kontekstu da je i na sabor došlo naroda iz Posušja. To je bilo daleke 1378. Godine.

Jedanaest zbirki pjesama, uglavnom domoljubne poezije je ostavština autora Ante Nadomira Tadića Šutre, a među njima je i knjiga „Stožina“ kojom Šutra obilježava 40 godina svoga književnog rada. Najsnažniji pečat hrvatskoj domoljubnoj poeziji i nama možda najprepoznatljiviji, ostavio je pjesmom „Stina pradidova“ koju su uglazbili Tomislav Bralić i klapa Intrade, a sinoć pak za kraj programa otpjevala klapa Grga.

Radioposusje.ba