Radioposusje
- 13.06.2019.

Blagdan je svetog Ante. Danas župljani Sutine u Rakitno slave svoga zaštitnika svetog Antu Padovanskog. Svečanu svetu misu danas u 11 sati predvodi  don Josip Galić, župnik župa Bijelo Polje. Sveto misno slavlje iz župne crkve izravno prenosi i naša radijske postaja.

Sveti Antun Padovanski

Sveti Ante je omiljeni svetac Katoličke crkve, kojega vjernički puk štuje i pozna kao sv. Antuna Padovanskoga, jer mu se u glasovitoj Padovi čuvaju zemni ostaci, iako je sv. Antun Portugalac Rođen je u Lisabonu 1195. godine, a s 20 godina stupio je u red regularnih kanonika u samostan sv. Vinka kod Lisabona. Tu je proveo dvije godine a potom došao u samostan sv. Križa u Coimbru. Gdje je proučavao Sveto pismo i crkvene oce, posebice Augustina.

Antun Padovanski rodio se 1195. godine u Lisabonu, glavnom gradu Portugala. Krsno mu je ime bilo Fernando Martins de Buloes. Ostavivši svijet i stupivši u red svetoga Franje, dobio je ime Antun, a jer je umro u talijanskom gradu Padovi i tu počivaju njegovi ostaci, dobio je naslov Padovanski.

Sveti Antun Padovanski kanoniziran je nakon samo 11 mjeseci! Antun je imao 36 godina.

Crkva ga je proglasila naučiteljem zbog njegove jake čežnje i oduševljenja za širenjem Evanđelja i života po poruci Božje riječi.

Jednom je nekom franjevačkom novaku dosadio redovnički život i odluči napustiti zajednicu. Odlazeći, uze i Antunov psaltir. Antun vidjevši da nema psaltira, počeo se moliti da ga pronađe i vrati. Bog je molitvu uslišao tako da se Antunu vratio ne samo psaltir, već i mladić koji je pristupio Redu ponovo. Ovaj psaltir se i danas čuva u franjevačkom samostanu u Bolonji. Otuda je poznat i kao pronalazač izgubljenih i ukradenih stvari.

Sv. Antun poznat je i kao sveti “ugovarač braka”, u Španjolskoj to zovu  svetac zaštitnik onih koji traže bračnog druga.

Sveti Antun časti se i kao zaštitnik propovjednika, siromaha, budućih majki, putnika, ribara, mornara, starih ljudi, žetvi, konja, izgubljenih stvari, pošte, brodoloma, gladovanja, Portugala i vjere u Presveti Sakramenat.

radioposusje.ba