Radioposusje
- 12.06.2018.

U srijedu, 13. lipnja u Posuškom Gracu udruga pripadnika postrojbe HVO-a „Ante Bruno Bušić“ organizira svečano obilježavanje 26. obljetnice osnivanja Prve profesionalne postrojbe Pukovnije i 1. gardijske brigade HVO-a „Ante Bruno Bušić“.
Program započinje svetom misom u župnoj srkvi u 16 sati za poginule pripadnike “Bušića”, koju će predvoditi generalni vikar Vojnog ordinarijata u BiH mons. Željko Čuturić. U 17 sati je svečani mimohod do spomenika poginulim pripadnicima, polaganje vijenaca u 17.30 sati te obraćanje gostiju, nakon čega slijedi domjenak i druženje.

Dan uoči obljetnice održat će se tradicionalni malonogometni turnir na kojem će sudjelovati veterani četiriju braniteljskih udruga; ratni veterani pripadnici Tigrova, veterani 4. gardijske brigade, 1. gardijske brigade Bušića i Specijalne policije HR HB. Turnir se održava u utorak, 12. lipnja s početkom u 16 sati.

Program obilježavanaja obljetnice na Posuškom Gracu tradicionalno se obilježava na blagdan svetoga Ante 13. lipnja, na dan kada je 1992. godine svečanu prisegu položila Pukovnija. Povijest ove brigade započinje 7. ožujka 1992. u Posuškom Gracu gdje je utemeljena prva profesionalna hrvatska postrojba u Hrvatskoj zajednici Herceg Bosni. Postrojba je u početku nosila je naziv bojna “Knez Branimir”. Ova bojna je 18. svibnja 1992. godine preustrojena u Pukovniju “Ante Bruno Bušić”. U prosincu 1993. preustrojem od Pukovnije nastaje 1. gardijska brigada HVO “Ante Bruno Bušić”.

Postrojba ima 106 poginulih, više od 500 ranjenih, a kroz nju je prošlo više od pet tisuća branitelja. Danas Bušići, objedinjeni u udrugu, čuvaju uspomenu na poginule branitelje koji su žrtvujući svoj život nama omogućili život u slobodi. Sjedište krovne udruge pripadnika postrojbe 1. gardijske brigade HVO-a “Ante Bruno Bušić” je u Posušju. Podružnice postoje u Županiji Zapadnohercegovačkoj, Hercegovačko-Neretvanskoj, Herceg-Bosanskoj, Srednjo-Bosanskoj, Zeničko-Dobojskoj, a postoji i ispostava u gradu Kninu.

Pozivajući vas na obilježavanje ove obljetnice Bušići poručuju: „Poštovani suborci, hrvatski branitelji, veterani, ratni vojni invalidi iz Domovinskog rata i članovi obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja, pridružite nam se u srijedu 13.6. 2018. na obljetnici osnutka postrojbe "Ante Bruno Bušić" .
Tu smo da prenesemo povijest onakvu kakva je bila i da nije bilo pripadnika HVO današnje granice bi izgledale drugačije.“