Radioposusje
- 29.05.2019.

Studenti Studija glazbene umjetnosti Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru organizirali su sinoć u Hrvatskom narodnom kazalištu u Mostaru In memoriam koncert za kolegu studenta Milana Miju Đereka. 

Studenti glazbene umjetnosti potrudili su se doista složiti prekrasan mozaik program. Studenti Sara Marolt i Bartol Pelajić podijelili su s nama svoje dojmove nakon koncerta. „Bilo je teško, zato što ga osjećamo u svojim srcima i bilo je dosta bolno, ali nekako smo se trudili da svi gledatelji budu sretni i da im najbolje predočimo glazbu koju predstavljamo. Nadam se da su njegovi roditelji i njegova rodbina i prijatelji zadovoljni. Uložili smo maksimum i svi smo nekako u transu, ne možemo vjerovati da se ovo dešava, ali moramo krenuti dalje, uz Boga je sve moguće“, kazala  je Sara. Prisjećajući se pokojnoga kolege Mije, Bartol se složio s mišljenjem mnogih kako je Mijo bio uistinu poseban. „On je bio jedna svijetla strana svih nas, koja nas je sve vodila. Nije bilo lako dočarati njegovu veličinu. On je jedna posebna osoba koja zaslužuje još veći događaj.“ Tijekom koncerta na videozidu su se izmjenjivale slike iz života pokojnoga Mije. Kroz nastup se željela prikazati i radost života, u kojem je on uistinu uživao. 

Dvorana je bila premala za sve prijatelje i kolege koji su željeli odati počast tragično preminulom Miji, a među prisutnima bili su članovi njegove obitelji te brojni prijatelji i kolege iz Posušja i rodnog mu Vira. Ideja da se napravi ovakav koncert rodila se kod studenata odmah nakon što je njihov kolega poginuo. Studentima su se pridružili i profesori s fakulteta zajedno s dekanom.  Profesorica mr.art. Katja Krolo Šarac je kazala:„Studenti su odmah, iako su bili pod šokom, rekli da žele nešto dati kao posljednji  glazbeni pozdrav Milanu Miji. Odlučili su da će, kad se emocije slegnu, napraviti jedan ovakav koncert, kojim ćemo se prisjetiti svih lijepih uspomena koje smo dijelili kao kolege na fakultetu i kao prijatelji. Bliži se kraj akademske godine,  pa smo odlučili da je sada pravo vrijeme.“ Zahvalila je ravnatelju HNK Ivanu Vukoji koji je ustupio prostor kako bi se mogla prirediti ova komemorativna večer. Budući da prostor nije mogao primiti sve koji su došli na ovaj događaj, profesorica je  izrazila svoje žaljenje što nisu svi mogli pratiti koncert,  no ipak je sve dostojanstveno prošlo uz puno emocija kako za izvođače, tako i za posjetitelje. Govoreći o svojim sjećanjima na Miju je kazala: “Ja sam bila njegova profesorica i koliko sam ga upoznala kroz te susrete na nastavi, kao i svi ostali profesori,  stekli smo tako dobar dojam o njemu. Bio je toliko vedro stvorenje, kako njegovi prijatelji kažu, anđeo je već bio dok je bio tu s nama“.

Podsjećamo, Milan Mijo Đerek je poginuo 14. ožujka 2019. godine u teškoj prometnoj nesreći, koja se dogodila na cesti Mostar – Široki Brijeg, na lokaciji Žovnica.  

radioposusje.ba