Radioposusje
- 23.02.2021.

Na trasi od stećaka na Ričini pa sve do akumulacije Tribistovo već nekoliko dana traju zemljani radovi na uređenju puta te postavljanju zaštitnih mreža na najzahtjevnijim lokacijama. Put kroz Brinu se trenutno nasipa i raščišćava, a onda slijedi zbijanje kolne površine, te postavljanje zaštitnih mreža tamo gdje postoji mogućnost odrona. Radovi su to koji su dio projekta „Biciklističke rute za unapređenje prirodne i kulturne baštine Hercegovine i Crne Gore”, a koji se provodi u okviru Programa prekogranične suradnje Bosna i Hercegovina – Crna Gora, koji pak financira Europska unija. Kanjon Ričine samo je dio biciklističke rute koja se proteže od Zavale u Osoju, preko Topale gdje je Golf klub, nastavlja se kanjonom Brine i ide preko Tribistova prema Rakitnu, a završava u Masnoj luci kraj planinarskog doma.

Iako je projekt kroz koji se provode ove aktivnosti zamišljen za promociju biciklizma, svi pješaci su također dobrodošli. No, kako nam je rečeno iz općine Posušje, nije dopušteno kroz kanjon Brine voziti osobnim automobilima, terenskim autima, motorima i quadovima. „Apeliramo na kulturu ponašanja kroz kanjon Brine, jer ova ruta je namjenjena samo biciklistima i pješacima. Nama se već događa da nam stazom prolaze motori, terenski i osobni automobili, quadovi dok još staza nije dovršena. Na taj način pojedinci dovode u opasnost pješake na stazi. Isto tako nema smisla da se nešto uradi i uredi, a neodgovornost pojedinaca to svojim ponašanjem dovede u prvobitno stanje“, apelirano je iz općine Posušje.

Inače, put kroz Brinu probijen je za potrebe vodovodne mreže i nedavno je ušao u projekt „Biciklističke rute za unapređenje prirodne i kulturne baštine Hercegovine i Crne Gore” kojima je cilj jačati biciklizam na području županije i na taj način obogatiti turističku ponudu na području ŽZH, ali i Posušja. Projekt uređenja biciklističkih staza financira Europska unija.

Radioposusje.ba