Radioposusje
- 05.06.2019.

I ove će se godine u Sisku održati atraktivna i zanimljiva utrka solarnih automobila u organizaciji Tehničke škole Sisak. I ove godine sudjeluju učenici Srednje strukovne škole u Posušju koji će se predstaviti s vlastitim solarnim automobilom. Škola iz Posušja jedina je koja sudjeluje u ovom natjecanju iz BiH. Ravnatelj Mario Knezović u ovom projektu vidi odlične prilike da učenici što više nauče, prije svega u praktičnom djelu nastave. Istaknuo je da mu i drago da je Srednja strukovna škola u Posušju prva škola u ovim područjima koja je napravila ovakav pothvat za svoje učenike. „Naši sponzori: gospodarstvenici i Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i športa ŽZH ove godine su izdvojili dobar dio sredstava, pa smo uspjeli napraviti automobil koji je bolji i kvalitetniji nego onaj s kojim smo se predstavili prošle godine. Mislim da imamo jako dobru šansu u Sisku biti u vrhu i pri tome napraviti dobru promociju naše škole i mjesta iz kojeg dolazimo“, kazao je ravnatelj Knezović.

Nekoliko učenika zajedno s mentorom Ivicom Vranješom i ravnateljem škole Marijom Knezovićem sutra (četvrtak) putuju u Sisak gdje će predstaviti svoj solarni auto na 5. Izložbi električnih i hibridnih automobila „Solea“. „U projektu je izrade automobila sudjelovalo 10 do 15 učenika smjera računalni tehničar u strojarstvu, PTT tehničari i instalateri grijanja i klimatizacije zajedno s njihovim profesorima koji su bili potpora. Projekt je kvalitetan jer su naši učenici potpuno uključeni u izradu automobila što ih je barem djelom uvelo u struku“, kazao je mentor projekta Ivica Vranješ. Dodaje da je automobil morao zadovoljiti neke kriterije kako bi upao na međunarodnu utrku u Sisku. „Određene propozicije natjecanja su zadane. Dva su stila natjecanja: slobodni i zadani. Mi se natječemo u slobodnom, a to znači da nam je zadano da automobil mora imati solarno punjenje, 3 kvadrata solarnih ploča i elektromotor. Sve ostalo radimo sami vodeći računa da nam je automobil što bolji i brži“, kazao je Vranješ.  Automobil ima sve što je potrebno za postizanje brzine od skoro 60 kilometara na sat, a učenici i njihovi profesori su odredili da ima izgled bolida. Važno je napomenuti da ovaj automobil potpuno ekološki prihvatljiv. Svoj automobil učenici i profesori su radili od prosinca prošle godine i kako nam je kazao učenik smjera računalni tehničar Ante Galić, ovaj praktični dio mu je draži od svih teorijskih lekcija. No, profesor Ivica Vranješ je kazao da je kod izrade bilo kojeg tehničkog detalja iznimno bitno poznavati teoriju „Bitno je poznavati elektrotehniku, mehaniku, strojarstva da bi učenici napravili nešto kvalitetno. Nije poanta metoda pokušaja – pogrešaka, nego da učenici znaju što rade“, kazao je Vranješ. Upravo zato uz međunarodnu utrku solarnih automobila organizirana je i prigodna izložba automobila i konferencija o električnim i solarnim vozilima. Učenike očekuju raznovrsne tehničke radionice i predavanja koja će im biti još jedna prilika za dodatna znanja i vještine.

Na utrci je najavljeno sudjelovanje 26 automobila iz 21 ustanove, među kojima je i ekipa Srednje strukovne škole Posušje. (zp)

Radioposusje.ba