Radioposusje
- 20.03.2019.
Nakon inicijativa Federalnog ministarstva prometa i veza na čelu s ministrom Denisom Lasićem, na prostoru Federacije BiH povećao se broj magistralnih cesta.

Tako bi se u red cesta o kojima će brigu ubuduće voditi Federacija BiH, odnosno Ceste FBiH, uskoro trebala svrstati regionalna cesta R-419 Jablanica – Posušje, cesta R-420 Posušje – Grude – Privalj,  piše Večernji list. 

Postojeće regionalne ceste R-419 Posušje – Blidinje - Jablanica i R-420 Posušje – Grude posljednjih su godina, zbog značajnog preusmjeravanja prometa u Hercegovini, dobile na značaju pa im se prosječan godišnji dnevni promet penje na više od 3000 vozila. Ovome u značajnoj mjeri doprinosi blizina granice s Republikom Hrvatskom, graničnih prijelaza i razvoj industrijskih kapaciteta (Violeta, Grafotisak, Feal, Weltplast…), navodi se u obrazloženju Ministarstva prometa i veza FBiH.

Nadalje ističu kako su se u poslijeratnom razdoblju općinska središta poput Gruda, Posušja, Širokog Brijega, Tomislavgrada i Jablanice razvila u gradska naselja koja sve više privlače i emitiraju magistralni promet. Iz Ministarstva prometa u svom obrazloženju dalje navode kako svemu ovome značajno doprinosi činjenica da na ovom području nema željezničkih pruga pa se sav prijevoz roba i putnika obavlja preko prometnica.

To je, uz činjenicu da se u Grudama carine sve vrste roba iz uvoza, razlog što su u strukturi prometa značajno zastupljena teretna vozila. Ove ceste su, objašnjavaju iz Ministarstva, dobile na značaju i zbog blizine mora pa je ovo područje u osnovi prirodno zaleđe Makarske rivijere, a cesta je od velikog značaja i za razvoj seoskog turizma u ovom dijelu Hercegovine, piše Večernji list.

vecernji.ba