Radioposusje
- 02.08.2018.

Ove srijede, 1. kolovoza, na na Trgu hrvatskih branitelja u Posušju održana je 4. Večer ikavice organizatori koje su HKD Napredak, podružnica Posušje i općina Posušje. Program se odvijao u sklopu Posuškoga lita 2018. a tijekom večeri predstavljeni su nagrađeni radovi pristigli na natječaj UO HKD-a Napredak. Riječ je o 10 radova; šest pjesama, tri pripovijetke i jedanom dramskom tekstu. Večer ikavice ima za cilj očuvanje izvornog jezičnog izričaja našega kraja, zapadnohercegovačke ikavice, a publika koja je u velikom broju došla poslušati radove, mnogi i stojeći, samo su potvrda da ove večeri i te kako vrijede. Potvrda tome jest i to što se iz godine u godinu povećava broj pristiglih radova.

U drugom dijelu večeri otvorena je izložba slika nastalih  tijekom posuških likovnih radionica i 7. Posuških kamendana održanih tijekom prethodna dva dana. U predvorju kinodvorane  izložena su 24 rada, a izložba ostaje otvorena desetak dana. Kako smo se i sami uvjerili razgledavajući radove vidljivo je koliko su polaznici likovnih radionica razvili svoje umijeće, a među izloženim slikama osobito se ističe veliki broj portreta. Vještinama polaznika radionica i umjetnika, sudionika likovnih kolonija kod nas, izuzetno su zadovoljni i njihovi mentori i voditelji akademska slikarica Martina Tomić i Srećko Slišković. 
 

Nagrađeni radovi na Večeri ikavice

Predsjednica povjerenstva Radica Leko na početku programa pročitala je izvješće Povjerenstva, nakon čega je slijedilo predstavljanje radova te dodjela nagrada autorima.          

  - Za ovu prigodu pripovijetke su napisale: Miljenka Koštro – „Čobanice“; Božena Pandža – „Srce bira, a ne mater i ćaća“; Marina Alerić Bebić – „Mali Iko i pratar i velika ćikolada“.   

- Šest autora javilo se s pjesmama: Antonija Mandurić – „Zbogon, grade moj“; Sandra Karamatić – „Didovina“;  te učenici: Luka Budimir – „ Moj zavičaj“; Josip Polić – „Noću“, Ivan Polić – „Ikavicom se ponosi“; i Sanja Đerek – „ Rvacki glas u vrimenu“.

- Ove godine po prvi put na natječaj je pristigao jedan dramski uradak u četiri prizora autorice Željke Galić pod nazivom „ VALE I MALE – kako su se nekad zabavljali naši didovi i babe u dugim zimskim noćima“.  Za uprizorenje ovog igrokaza pobrinula se redateljica profesorica Jasminka Petric i glumci Jozo Kolobarić, Tomislav Jukić Cvitko, Anka Galić i Ana Srebrović.

Nagrade autorima uručio je općinski načelnik Branko Bago.

Nakon zahvale publici i autorima predsjednik HKD-a Napredak, podružnice Posušje  prof. Ljubo Begić otvorio je izložbu slika postavljenu u kinodvorani. Tako je druženje nastavljeno u ugodnom razgovoru o dojmovima i planovima za budućnost. A kad govorimo o tome podsjetimo da će svi radovi biti objavljeni na ineternetu, dok se za iduću 5. po redu Večer ikavice planira objavljivanje zbirke radova.