Radioposusje
- 08.04.2021.

Još jedna tužna vijest. Preminuo je Ante Kovač – Fiza, umirovljeni profesor fizike u gimnaziji fra Grge Martića u Posušju.

Cijeli svoj radni vijek proveo je radeći posao koji je volio, a svojim kvalitetnim radom mnogima je dao bogato znanje iz fizike. Brojne generacije sjećat će ga se kao vrhunskog predavača i profesora koji je puno tražio, ali i puno davao. Nemali je broj onih koji su s lakoćom upisivali vrhunske fakultete upravo zahvaljujući kvalitetnoj podlozi iz fizike, javlja posušje.info.

Također, važno je istaknuti i njegov doprinos u obrani hrvatskih prostora u ratu u Bosni i Hercegovini. Bio je istaknuti ratni zapovijednik, te zbog svoje uloge u ratu i dugogodišnji predsjednik organizacijskog odbora Dana branitelja općine Posušje.

Brigadir Jozo Milićević predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata ZHŽ-a i predsjednik Organizacijskog odbora Dana branitelja općine Posušje je kazao da kada je riječ o profesoru Kovaču da je bio među prvima na početku rata koji se stavio na raspolaganje. „U ono vrijeme kada uopće ne znate hoćete li dobiti rat, u takovoj organizaciji, u tom vremenu stati na čelo posuške vojske nije bilo lako ni sigurno. On je stavio sebe i svoju obitelj u položaj da se pita hoće li jednom biti uopće živi i on, ali i njegova obitelj. Jer da nije projekt samoorganiziranja Hrvata uspio, tko zna bi li bio poslije rata živ ne samo on, nego i cijela njegova obitelj. I tako je bilo sa svakim zapovijednikom. No, on je stavio i sebe i obitelj za hrvatski narod. Bio je prvi zapovijednik 4. posuške bojne koja je tada bila u sastavu tomislavgradske brigade. Poslije rata je radio intezivno na organiziranju udruga, radio je u školi i sa svojim znanjem i radom pripremio mnoge za fakultete. Davao je sebe za svoju zajednicu. Sudjelovao je u organizaciji Dana branitelja općine Posušje i 5 godina bio predsjednik Organozacijskog odbora Dana branitelja općine Posušje. Meni je bila čast raditi s profesorom Kovačem. Bio je susretljiv, odgovoran i pošten čovjek. Mislim da posuška akademska zajednica, posuški branitelji i njegova obitelj su puno izgubili odlaskom profesora Ante Kovača Fize“, kazao je brigadir Milićević uputivši sućut obitelji u ime Organizacijskog odbora Dana branitelja općine Posušje. „Odlazak profesora i zapovijednika Kovača je veliki gubitak za Posušje i neka mu je laka hrvatska zemlja“, zaključio je brigadir Milićević za naš radio. 

Obitelji pokojnoga profesora izraze sućuti uputio je i Mladen Bašić ispre Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata HVO-a HB.

Radioposusje.ba