Radioposusje
- 17.09.2019.

U kinodvorani u Posušju od četvrtka 19. rujna do ponedjeljka 23. rujna 2019. bit će prikazano pet njemačkih filmova. Projekcije počinju svake večeri u 20 sati, a ulaz je besplatan. Riječ je o programu Goethe Instituta BiH pod nazivom Tjedan njemačkog filma 2019. Za događaj su zaslužni naši srednjoškolci, točnije medijska sekcija Srednje strukovne škole Posušje zajedno s voditeljicom profesoricom njemačkog jezika Gabrijelom Bešlić i Lokalni tim Asocijacije srednjoškolaca u BiH Posušje.

Filmovi su novijeg datuma nastali od 2000-te do 2017. godine i predstavljaju filmske uratke nagrađivanih njemačkih autora. Gledatelji će moći pogledati bavarsku komediju „Ko prije umre, duže je mrtav“, film o odrastanju „Crazy“, dramu o golom preživljavanju „The Cut“, ratnu melodramu „Most na Ibru/ Najljepša je zemlja moja“ i priču o životu glumice Romy Schneider „3 dana u Quiberonu“.

Filmovi obrađuju različite životne teme. Na kino-projekcije su dobrodošli svi, kako srednjoškolci i osnovnoškolci tako i njihovi roditelji, učitelji, nastavnici, profesori i svi oni koji žele proširiti svoje vidike kroz priče prikazane ovim filmovima.

O kino-projekcijama njemačkih filmova razgovarali smo s prof. Gabrijelom Bešlić koja nam je kazala kako je cilj promoviranje filma kao umjetnosti, ali i omogućavanje  učenja stranog jezika na način koji se razlikuje od onog u učionici. „Ovo je jedan od projekata u nizu kojim želimo promovirati film  kao način učenja i kao jedan  prozor u svijet, potaknuti jedan vid učenja koji nije nužno vezan uz učionicu te potaknuti ljude na odlazak u kino“, kazala je prof. Bešlić. „Ovo je prilika za učenike da sami procijene svoje znanje. Problem je što učenici jezike, pa tako i njemački kao i ostale predmete doživljavaju kao predmet u školi, a oni zapravo predstavljaju životne stvari. Mi trebamo približiti djeci primjenu usvojenih znanja. I mi kao nastavnici trebamo izići ususret učenicima, vidjeti koji su njihovi interesi, a mislim da je film izvrstan za to“, pojašnjava Gabrijela. Filmovi su prevedeni, a profesorica napominje kako je jedna od metoda učenja stranog jezika slušanje govora i praćenje prijevoda.   

Profesorica Bešlić nam je je približila rad medijske sekcije čiji članovi godinama pripremaju vlastitu radijsku emisiju na Radio Plusu. Rezultat te emisije su i dva koncerta filmske glazbe u Posušju, što je dovelo do suradnje s posuškim glazbenicima i Lokalnim timom ASuBiH.  „Kad se nešto organizira onda su ti mladi ljudi oni koji vam najviše pomognu, dobro su organizirani, pomognu ako treba i fizički ili u komunikaciji“, kazala je profesorica Bešlić zahvaljujući srednjoškolcima na trudu koji ulažu, tehničkom osoblju kinodvorane Posušje kao i Goethe Institutu, koji, kako kaže, predstavlja najveću instituciju do sada koja je došla predstaviti svoj projekt u posuškoj kinodvorani.  

Podsjetimo, Goethe Institut je krovna institucija koja se na svjetskoj razini bavi promocijom njemačkog jezika, njemačke kulture i civilizacije, a nosi ime najvećeg i najsvestranijeg njemačkog književnika i mislioca Johanna Wolfganga von Goethea. Goethe Institut u Bosni i Hercegovini je kulturna ustanova Savezne Republike Njemačke koja već dugi niz godina održava certificirane tečajeve njemačkog jezika i podržava kulturnu razmjenu naših dviju zemalja.

RASPORED PROJEKCIJA:

Četvrtak, 19. rujna 2019.

20:00 - 22:00

Ko prije umre, duže je mrtav (2006)// Wer Früher stirbt ist länger tot (2006)

Petak, 20. rujna 2019.

20:00 - 22:00

Crazy (2000)

Subota, 21. rujna 2019.

20:00 - 22:00

The Cut (2013/14)

Nedjelja, 22. rujna 2019.

20:00

Most na Ibru/ Najljepša je zemlja moja (2012)// Die Brücke am Ibar (2012)

Ponedjeljak, 23. rujna 2019.

20:00 - 22:00

3 dana u Quiberonu (2016/17)// 3 Tage in Quiberon (2016/17)

radioposusje.ba