Radioposusje
- 11.11.2019.

Svi objekti, privatni i poslovni uskoro će dobiti svoje kućne brojeve, najavljeno je to danas u Općini Posušje nakon sastanaka koji su održali načelnik općine Posušje Branko Branko Bago i ravnatelj Federalne uprave za geodetske poslove Željko Obradović.

 Nakon otkrivanja pločice s kućnim brojem 30, na zgradi Općine Posušje, simbolično je otpočela zadnja faza projekta, a ona uključuje postavljanje pločica s brojem na svaku kuću u općini Posušje. Brojevi su već postavljeni u Podbiloj, Zavelimu i u Viru, a ostatak općine bit će pokriven tijekom nekoliko idućih mjeseci. Važno je napomenuti da će postavljanje ovih pločica na kuće biti potpuno besplatno.

Načelnik općine Posušje Branko Bago je zahvalio na potpori Federalnoj upravi za geodetske poslove u provedbi svih zajedničkih projekata, kako onoj stručnoj tako i financijskoj. „Današnji projekt uspostave Adresnog registra, kojim sva kućanstva i drugi objekti u Posušju dobivaju kućni broj, ima za sve nas povijesni značaj. Nešto je to što je već odavno trebalo biti napravljeno. Ovim registrom olakšavaju se svakodnevne aktivnosti stanovništvu. Sada je moguće brzo i lako doći do svake adrese na području 20 naseljenih mjesta naše općine“, kazao je načelnik Bago.

Ravnatelj Federalne uprave za geodetske poslove Željko Obradović zadovoljan je suradnjom s općinom Posušje.  „ Nama je cilj kao geodetskoj upravi dati podršku općinama, jer je uspostava adresnog registra u cijelosti u nadležnosti jedinica lokalne uprave, a mi radimo na podršci uspostave adresnog registra, s ciljem stvaranja središnje baze podataka o adresama u Federalnoj geodetskoj upravi“, kazao je Obradović. Naglasio je kako je projekt bitan i za građane jer će komunikacija njih i javnih službi biti učinkovitija, a da je cilj imati središnju bazu o kućnim brojevima i adresama u središtu Federalne uprave za geodetske poslove.

Inače ovaj projekt u općini Posušje je započeo 2017. godine, a općina Posušje je jedna od 72 općine u Federaciji u kojoj se provodi ovaj projekt.  

Također, od 2015. godine provodi se i projekt uspostave zemljišne knjige za Posušje kojim se konačno rješava pitanje vlasništva nad nekretninama. Općina Posuše i Federalna uprava za geodetske poslove partneri su i u drugim projektima kao što su Registar cijena nekretnina i Digitalni arhiv.

radioposusje.ba