Radioposusje
- čet 05, 2018

Večeras je u kinodvorani Posušje održano predstavljanje knjige “Tko je ubio Zvonka Bušića?” autora Tihomira Dujmovića u organizaciji Općine Posušje.

Odmah na početku predstavljanja autor se dotaknuo rečenice koju je izrekao američki sudac: “Želim reći da ni ja ni ovaj sud Bušića ne smatramo teroristom.” Ovu rečenicu hrvatski mediji su sramotno prešutjeli.

Knjiga donosi zbirku dokumenata, novinskih napisa, sudskih analiza i autentičnih fotografija koje do sada nisu ugledale svjetlo dana, a tiču se tragičnog života velikog domoljuba Zvonka Bušića. U njoj se kronološki kronološki prati otmica, suđenje, zatvorski dani, borba za puštanje, bijeg iz zatvora i napokon dolazak na slobodu.

Njihova akcija otmice aviona je imala samo jedan cilj, a to je da se svijetu pokaže istina o situaciji u Jugoslaviji i teroru koji se radi nad Hrvatima, uključujući i ubojstva stotinjak političkih emigranata.

“Zvonko Bušić nije imao namjeru nikoga ubiti. Ovdje nema ideje ubojstva. Bušić je policiji triput objasnio što se nalazi u improviziranoj eksplozivnoj napravi, a ponavljam zanimljivo da je lonac s napravom ispao na pod više puta i nije eksplodirao jer ona nije ni bila napravljena da eksplodira. Oni su uzeli tu napravu i odnijeli je na 35 kilometara udaljeno mjesto za razminiranje i četiri sata kasnije, nakon svega, dolazi do eksplozije pod uvjetima koji su potpuno neobjašnjivi. Ispostavilo se da je procedura kršena, da nije bilo zaštitne odjeće, taj nesretni policajac stradao je nažalost slučajno jer je otišao tamo nepozvan. Njega je Zvonko nosio na duši cijeli život, a kasnije je i osnovao zakladu za školovanje njegove djece te je sve što je primio od naših useljenika proslijedio u tu Zakladu“, rekao je Dujmović.

Istoimena predstava koja je uslijedila nakon predstavljanja knjige bila je vrhunac večeri. Predstava, koja svjedoči kako o velikoj ljubavi prema domovini tako i o nevjerojatnoj ljubavi dvoje ljudi, nije nikoga ostavila ravnodušnima. Dirnula je u srce sve prisutne. Predstavu je scenski adaptirao Robert Kurbaša, koji u istoj igra s Anom Vilenicom.

Posušje.net