Radioposusje
- 09.11.2019.

Petnaestak entuzijasta pod vodstvom predsjednika udruge Apollo, prof. Joze Kolobarića odazvalo se akciji uklanjanja otpada oko stadiona Mokri dolac. Akcija koja je održana u jutarnjim satima kišne subote okupila je uglavnom članove TKD kluba Poskok s kojim je organizirana, ove godine prva akcija prikupljanja otpada. Kiša je dopustila da se veći dio oko stadiona očisti. Prikupljeno je oko 13 vreća smeća od kojih će tek dvije ići na deponiju, ostale odlaze na recikliranje. „Nužnost dizanja svijesti i širenja znanja o mogućnostima recikliranja; smanjenje gradske deponije Konjovac; uklanjanje otpada, širenje znanja o upravljanju otpadom, vidjeti kako je teško kupiti otpad, a tako lako baciti, kako je lako ubiti život, a tako teško ga revitalizirati - zakon održivog razvoja za buduće generacije“, kazao je profesor Kolobarić ističući na poseban način zadovoljstvo što su uglavnom mladi zainteresirani za ovakve projekte. „Mi smo tijekom ove akcije i razgovarali o važnosti održavanja čistog okoliša. Osim ovog praktičnog dijela, mi i ove godine nastavljamo s ekološkim edukacijama u našim školama koje je prošle godine odslušalo 1894 učenika. Cijeli projekt traje do 1. lipnja 2020. godine, ima podršku svih nadležnih institucija, ministarstava na različitim razinama i općine Posušje, a u skladu je s  Lokalnim ekološkim akcijskim planom u Posušju, svim zakonskim regulativama Federacije o okolišu, međunarodnim zakonima, a isto tako je briga o okolišu  i 27. Poglavlje predpristupnih pregovora Europskoj uniji“, kazao je profesor Kolobarić. Dodao je da će cijeli projekt biti dokumentiran jednim dokumentarnim filmom. „Bit će to prvi takav projekt u Bosni i Hercegovini koji će pored suradnika iz Posušja obuhvatiti i suradnike iz drugih djelova Bosne i Hercegovine, ali i izvan nje“, kazao je prof. Kolobarić.

Darinko Jurišić ispred planinarske udruge „Brdari“ je bio jedan od sudionika ove akcije koji je pohvalio inicijativu ističući činjenicu da su nažalost s obzirom na stanje na terenu ovakve akcije prijeko potrebne. „Čini se možda da nema smeća, no mi koji smo na terenu vidimo da otpada po prirodi ima jako puno. Ne samo u naseljenim mjstima, nego nažalost i u brdima. Zato i pozdravljam ovu akciju, pogotovo s mladima, jer najbolje djeca uče kad im se pokaže praktičnim primjerima. Naša grupa Brdari spremna je na suradnju. Dapače, mi već godinama u prirodi samostalno provodimo akcije čišćenja“, kazao je Darinko Jurišić.

Mate Dragoja iz TKD kluba Poskok je kazao da je cijelom klubu drago da su bili dio akcije. Naglasio je da već od 2013. godine klub Poskok aktivnmo sudjeluje u ovim akcijama.

Akcije prikupljanja otpada se nastavljaju, jer studeni, prosinac, siječanj i veljača su idealni mjeseci za ovaj oblik rada. „Posušje drži jedan standard u smislu da se ovdje već godima nešto radi. Zbog toga imamo široku potporu. Ovakve akcije daju jednu simboliku. Mi smo ovim akcijama postidjeli mnoge ljude koji se neodgovorno ponašaju. Mi nastavljamo dalje, sa sobom nosimo ime Posušja i želimo dobro za Posušje“, zaključio je profesor Kolobarić.

Napominjemo da će uskoro biti najavljene i druge akcije prikupljanja otpada. Pratite naš radio, facebook stranicu Udruge Apollo, facbook grupu Eko zona, informirajte se, pridružite se i čuvajte našu prirodu.

Radioposusje.ba

Najnovije vijesti