Radioposusje
- 30.07.2020.

Ravnatelj Javnog poduzeća ceste Federacije BiH Ljubo Pravdić boravio je danas u Posušju gdje se sastao s načelnikom općine Posušje Brankom Bagom. Sastanak je održan s ciljem predstavljanja prometnih potreba Posušja kako bi se uvrstili u plan radova ovog poduzeća.

Ovo federalno poduzeće na cestama u Županiji zapadnohercgovačkoj trenutno ima dosta radova, među njima i projekata na području općine Posušje koji su u tijeku. No, nakon sastanka najavljeni su i novi radovi koji bi trebali započeti do kraja ove godine.

„Jedan od glavnih projekata koji realiziramo iz programa modernizacije cesta na ovom području je rekonstrukcija magistralnih cesta Privalj – Grude – Posušje na kojoj je u tijeku presvlačenje novog sloja asfalta i Posušje – Široki Brijeg na kojoj je u tijeku izgradnja trake za spora vozila. Riječ je o dva projekta koja vrijede 6 milijuna i 300 tisuća maraka“, kazao je ravnatelj Javnog poduzeća ceste Federacije BiH Ljubo Pravdić. Dodao je da će očekuje da će traka za spora vozila na magistralnoj cesti M- 6 biti gotova do kraja ove godine. Od radova koji su u tijeku, Pravdić je istaknuo i gradnju nogostupa na Vraniću čija je vrijednost oko 100 000 maraka, gdje će, kazao je nečelnik Bago općina pomoći stanovnicima pri postavljanju rasvjete.

No najavio je još nekoliko projekata koji će Ceste Federacije BiH započeti ove godine. „Zahvaljujući općini Posušje koja je riješila sva imovinsko pravna pitanja, na Ričini na magistralnoj cesti M – 6, na mjestu gdje se spaja s regionalnom cestom prema Vinjanima i Viru do kraja godine bi trebala započeti gradnja kružnog toka. Također, završili smo tendersku proceduru, izabrali izvođača i potpisali ugovore za presvlačenje novim slojem asfalta magistralnu cestu od Posušja prema Blidinju. Ova cesta će se ove godine novim slojem asfalta presvući do Rakitna te će u tu svrhu biti uloženo oko 300 000 maraka“, kazao je Pravdić.

Govoreći o gradnji kružnog toka kod Ričine, načelnik Bago kazao je kako je ovo vrlo opravdano ulaganje, s obzirom da se radi o križanju s velikim brojem automobila na kojemu se često događaju prometne nezgode. „U sigurnosnom smislu, kružni tok na Ričini je vrlo važan i drago mi je da možemo najaviti skori početak radova“, kazao je načelnik Bago.  

Načelnik Branko Bago je istaknuo potrebu za presvlačenjem pojedinih magistralnih puteva, prvenstveno na posuškoj južnoj zaobilaznici. „Riječ je o magistralnoj cesti od kružnog toka u Rastovači do kružnog toka na Ričini koji je jako loš i koji treba presvući novim slojem asfalta. Tako da i na ovoj dionici očekujemo investicije“, kazao je načelnik Bago. Pored ovoga, Bago je istaknuo i problem oborinskih voda od kružnog toka kod crkve u Posušju prema istoku i kružnom toku u Rastovači.

Suradnju općine Posušje s Javnim poduzećem ceste Federacije BiH i ravnateljem  Pravdićem, načelnik Bago je ocijenio iznimno dobrom. „Nadam se da će se dobra suradnja nastaviti jer općina Posušje u cestovnoj infrastrukturi zaista ima puno potreba“, zaključio je načelnik Bago.

Radioposusje.ba