Radioposusje
- 15.12.2019.

Povelju o prijateljstvu i suradnji između Općine Posušje i Grada Sinja potpisali su jučer načelnik općine Posušje Branko Bago i gradonačelnica grada Sinja Kristina Križanac, priopćeno je iz općine Posušje. Ovim potpisivanjem općina Posušje je dobilo svoj prvi grad prijateljstva.

Načelnik općine Posušje Branko Bago zahvalio se svima koji su uveličali ovaj veliki događaj bratimljenja dvije jedinice lokalne samouprave, Grada Sinja iz Republike Hrvatske i Općine Posušje iz Bosne i Hercegovine. Kazao je kako je posuški kraj od davnina povezan s cetinskim, pa i prvi pisani trag imena Posušja veže se uz ovaj kraj. 1378. godine, plemkinja – udovica kneza Ivana Nelipića, Margareta Nelipić nas je trajno svojim pozivom povezala, a u dokumentima je ostalo zabilježeno kako su na saboru cetinskoga kneštva kojeg je ona sazvala sudjelovali „item de possuge multi“ odnosno „mnogi iz Posušja“.

Gradonačelnica Sinja Kristina Križanac izrazila je zadovoljstvo i čast zbog ovoga potpisivanja. Kazala je kako nas uistinu veže mnogo toga „a ova Povelja biti će svojevrsna platforma na kojoj ćemo graditi bolju budućnost. Ona nije samo simbolika, ona je prilika za razmjenu iskustava i zajedničko djelovanje prema EU projektima te povezivanje naših gospodarstvenika. Njome otvaramo mnoge putove koji će nam osigurati bolju budućnosti. Zaista sam sretna zbog potpisivanja ove Povelje, ovo mi uistinu mnogo znači“, zaključila je Križanac.

Posušju je ovo prvi grad prijatelj, a ova Povelja službeni je pečat našim dosadašnjim dobrim odnosima te vjerujemo kako će ona u budućim vremenima još snažnije povezati ova dva kraja, cetinski i posuški, priopćeno je iz općine Posušje.

Na svečanosti potpisivanja, osim potpisnika Povelje, sudjelovali su i predsjednik Općinskog vijeća općine Posušje Ivan Lončar, potpredsjednik Gradskog vijeća Grada Sinja Anđelko Biladžić, gvardijan Svetišta Čudotvorne Gospe Sinjske fra Ante Čovo, članovi Viteškog Alkarskog društva, vijećnici i djelatnici, ravnatelji škola te gospodarstvenici iz obje jedinice lokalne samouprave.

Radioposusje.ba