Radioposusje
- 24.09.2019.

Udruženje poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine insistira na hitnom donošenju seta zakona iz oblasti javnih financija, koji će imati reformski karakter i koji će zaista rezultirati traženim reformama u smislu značajnog rasterećenja gospodarstva i poboljšanja poslovnog ambijenta.

Iz UPFBiH od Vlade FBiH traže da hitno provedu zaključak Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH od 10. travnja  ove godine i u skupštinsku proceduru dostave izmjene i dopune ključnih reformskih zakona.

„Iz UPFBiH insistiramo na drastičnom smanjenju stopa doprinosa i očekujemo da se usvoji takav Zakon o doprinosima FBiH koji neće biti puka kozmetika postojećeg stanja, nego suštinska reforma oblasti za koju smo se svi složili da je u ovome trenutku preopterećena. Svjesni smo da u donošenju odluka Vlada FBiH mora voditi računa o stabilnosti proračunskih i izvanproračunskih  fondova i upravo zbog toga smo i predložili da se Vlada FBiH kroz izmjene i dopune zakona obveže da će u skladu sa općim razvojem i rastom proračunskih prihoda kontinuirano raditi na smanjenju stopa doprinosa sve dok oni ne dođu na razinu od 26,5 posto, što je stopa koju poslodavci u FBiH smatraju pravom reformskom i razvojnom stopom”, ističu iz UPFBiH.

Također, potrebno je značajno podići neoporezivi dio plaće, uvesti poreznu olakšicu za reinvestiranje, ukinuti i smanjiti parafiskalne namete, prestati sa haračem fondova zdravstvenog osiguranja prema poslodavcima kada govorimo o troškovima plaćanja bolovanja, značajno povećati minimalnu plaću i poduzeti čitav niz drugih mjera koje će poboljšati poslovni ambijent.

Dok se u svim zemljama regije i zemljama EU kontinuirano radi na smanjenju javnog zahvaćanja iz realnog sektora i džepova građana, kod nas se samo uvode novi i povećavaju postojeći nameti.

Također, iz UPFBiH napominju da je u posljednje tri godine u FBiH zabilježen rast proračunskih prihoda od 1,3 milijarde KM, no niti jedna KM od sredstava ostvarenih rastom nije vraćena gospodarstvu. Značajan trend rasta naplate javnih prihoda, nastavlja se i u ovoj godini. Znači, stvoreni su uvjeti za značajno rasterećenje gospodarstva te istovremeno očuvanje stabilnosti proračunskih i izvanproračunskih fondova.

„Kozmetičke promjene koje priprema Vlada FBiH zamazivanje su očiju poslodavcima i radnicima i u biti ponovo idu u korist javnog sektora. Gospodo, ukoliko odmah ne reagirate u skladu sa  prijedlozima UPFBiH, uskoro nećete ni morati ništa raditi, jer ćete ostati i bez ekonomije i bez stanovništva”, naglašavaju iz UPFBiH.

Zbog toga, iz Udruženja poslodavaca FBiH pozivaju Vladu i Parlament FBiH na odgovorno ponašanje, da prestanu pričati o reformama koje to nisu i da konačno počnu djelovati. Pri tome teret  reformi mora biti ravnomjerno raspoređen, kako bi rezultate i dobre strane reforme osjetili svi, od proračuna, izvanproračunskih fondova, poslodavaca, radnika i u konačnici građana, koje upravo pravna i financijska nestabilnost tjeraju da napuste Bosnu i Hercegovinu. UPFBiH je spremno da preuzme svoj dio tereta.

upfbih/ugp