Radioposusje
- 08.11.2019.

Članovi sekcije Mladi istraživači, skupa s voditeljicama-profesoricama Ljiljom Čutura, Renatom Čale, Jasminkom Petric i Ankicom Gavran, u četvrtak  7. listopada 2019. godine posjetili su nakon nastave Franjevački muzej „U kući oca mojega“ .

Kao uvod i pripremu u planirani obilazak muzeja prof. Ljilja Čutura mladim je istraživačima održala predavanje na temu kulturnih vrijednosti i običaja Posušja te se osvrnula na povijesna razdoblja posuške povijesti i samog pojma posuške kulture.

Inače, Franjevački muzej osnovan je 2007. godine u  podrumu posuške župne kuće, a svečano otvoren 2018. godine. Podijeljen je u tri tematske cjeline: etnografsku, sakralnu i arheološku zbirku, smještene u iznimno ugodan ambijent te doista predstavlja neprocjenjivu vrijednost za sve ljubitelje povijesno-kulturne baštine našega kraja. Ovo je bio odličan način poticanja svijesti mladih o važnosti poznavanja svojih korijena i svoga podrijetla.

Učenike je i profesorice kroz muzej provela kustosica profesorica Antonija Ćorić i fra Milan Lončar. Događaj je vizualno zabilježila učenica Vana Leko iz 4.b, članica medijske sekcije.

U nadi da smo na ovaj način zainteresirali barem nekolicinu naših učenika za zavičajnu kulturno-povijesnu baštinu, veselimo se daljnjim projektima sekcije Mladi istraživači koji će se u dogledno vrijeme baviti i našim najvećim spomeničkim blagom – stećcima.

Gimnazija fra Grge Martića Posušje