Radioposusje
- 05.09.2019.

U organizaciji Udruženja poslodavaca FBiH i Večernjeg lista, a pod pokroviteljstvom Izaslanstva Europske unije u BiH,  4. rujna 2019., u hotelu Mepas u Mostaru, održana je konferencija „Inicijativa 20 + 5 + 6 – stanje i perspektive ekonomskog razvoja“.

Konferenciji je nazočilo više od 200 gospodarstvenika, predstavnika zakonodavne i izvrše vlasti i predstavnika međunarodnih institucija u BiH.

Tema konferencije bila je  Inicijativa UPFBiH koja predstavlja set prijedloga novih zakona, izmjena i dopuna postojećih zakona te izmjena i dopuna podzakonskih akata, s ciljem rasterećenja gospodarstva i poboljšanja poslovnog okruženja. U uvodnom obraćanju, predsjednik UPFBiH Adnan Smailbegović istaknuo je kako je ova konferencija zapravo okupljanje oko jedne dobre ideje, ideje ekonomskog rasta i razvoja FBiH i BiH te povećanja životnog standarda građana i radnika, kazavši kako bh. društvo zaslužuje jedan bolji ambijent i jedan veći standard koji se zaista može napraviti.

”Mi želimo preuzeti svoj dio tereta u ovom društvu, jedan partnerski odnos s Vladom, sa sindikatima i sa svim ostalim sudionicima procesa i naravno povećanje ekonomskog rasta i poboljšanje kompletnog ambijenta…. Ciljevi ove čitave priče su rasterećenje gospodarstva, što će značiti veće naplate javnih prihoda, smanjenje sive ekonomije u značajnoj mjeri povećanje investicija i podizanje konkurentne sposobnosti domaćeg gospodarstva. Sigurni smo i da će svako ovo rasterećenje ići u korist radnika”, istaknuo je Smajlbegović.

Predsjednik Vlade FBiH Fadil Novalić i ministrica financija Jelka Milićević, su, načelno, podržali  prijedloge poslodavaca, uz uvjet, da se ne naruši stabilnost proračunskih i izvanproračunskih fondova u FBiH.

Nakon završene konferencije i svega što smo čuli, moramo, nažalost, konstatirati da je pred poslodavcima još dugačak i neizvjestan put do usvajanja prijedloga iz Inicijative 20+5+6, temeljem kojih bi došlo do rasterećenja gospodarstva i povoljnijeg poslovnog okruženja, prenosi Udruga gospodarstvenika Posušje. 

Kada je u pitanju rasterećenje cijene rada, premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić kazao je kako podržava tu inicijativu, ali ne po cijenu ugrožavanja socijalnih grupa, odnosno socijalnih fondova koji su, po njegovim riječima, tek stabilizirani, prenosi Pogled.ba.

- Kompromis smo već dogovorili, a ogleda se u sastanku poslodavaca, Ministarstva financija i Ureda premijera s ciljem otkrivanja što je to što može stati u definiciju neugrožavanja tih fondova - kazao je Novalić u izjavi za novinare. Kada je minimalna plaća u pitanju, premijer je kazao kako misli da to uopće nije ni važno te kako su i sami poslodavci danas rekli kako oni minimalnu plaću ne isplaćuju, osim možda knjigovodstveno.

- Povećanje minimalne plaće bit će prirodna posljedica ovog novog zakona, jer budući da neoporezive stavke ubacujemo u oporezive posljedica će biti da će minimalna plaća biti oko 600 maraka. Ipak, to nije efektivno povećanje minimalne plaće, to je samo pretvaranje nekih neoporezivih stavki u oporezive, a pravo povećanje minimalne plaće može ići s rastom produktivnosti, proizvodnje, prihoda u nekoj kompaniji i slično - kazao je premijer.

Istaknuo je kako su se poslodavci dotaknuli niza zakona u svojim opservacijama i većina njih je, kako je kazao, kozmetičke prirode. - Poslodavci su kazali kako su četiri zakona njima ključna, a ja bih rekao kako su od ta četiri zapravo dva ključna. To su Zakon o dohotku i Zakon o doprinosima, ti zakoni su srce reforme - kazao je Novalić.

Federalna ministrica financija Jelka Milićević ustvrdila je kako je nerealan prijedlog Udruženja poslodavaca da se stopa doprinosa smanji na 26,5 posto. - U našim uvjetima to je utopija, utopija je i za zemlje Europske unije. Doprinosi su isključivi prihod tri izvanproračunska fonda koji imaju svoje korisnike koji ni po kojoj osnovi ne mogu biti ugroženi, ne može biti ugrožena isplata umirovljenicima, ne mogu biti ugrožene zdravstvene ustanove, a samim tim i korisnici zdravstvene zaštite. Minimalna stopa koja je simulirana u Ministarstvu financija FBiH u ovom trenutku iznosi 33,5 posto - kazala je ministrica Milićević.

Dodala je kako će biti dobro ako ekonomski rast bude dozvoljavao upošljavanje većih kapaciteta, većeg broja ljudi, što bi značilo da postoji prostor za smanjenje stope doprinosa, ali po njenim riječima, ta stopa nikad neće biti tako nisko koliko traži Udruženje poslodavaca FBiH. Ministrica je također kazala kako bi drugačiji način raspodjele, prikupljanja, odnosno kontrole PDV-a u Bosni i Hercegovini stvorio problem evazije prihoda od PDV-a.

- Sigurno postoji prostor kod određenih kategorija i ono što ja zagovaram je drukčiji pristup obračunu PDV-a kod obrtnika, jer se kod njih i sam prihod obračunava i prikazuje na drukčiji način. To je pitanje za koje mi svakako moramo postići konsenzus - kazala je Milićević.

radioposusje.ba/ugp/Pogled.ba