Radioposusje
- 08.12.2018.

7. prosinca, na blagdana sv. Ambrozija, zaštitnika pčela i pčelara, u posuškoj kinodvorani po prvi put je održan „Školski medni dan“.

Učenicima prvih razreda osnovnih škola održano je kratko predavanje na temu pčela i pčelarstva, o čemu je mališanima govorio tajnik posuške udruge pčelara Iva Ljubo Begić, na čija su pitanja učenici spremno odgovarali, kao što su s radošću prihvatili i pjesmu izvedenu specijalno za ovu prigodu, koja je također inspirirana životom pčela. Da bi doživljaj bio što potpuniji, u sklopu programa prikazan je i kratki film o njihovom životu. Posuški pčelari darovali su mališanima teglice meda u kojima će moći uživati svi učenici prvih razreda u posuškim osnovnim školama.  Godina je, kažu pčelari, bila izuzetno dobra, a med darovan djeci je isključivo domaći.

Nakon prikazivanja filma prvašići su degustirali palačinke s medom i fritule koje su pripremili kuhari i konobari Srednje strukovne škole Posušje, na čelu sa šefom kuhinje Robertom Galićem, učenikom trećeg razreda.

Ovim je udruga pčelara IVA iz Posušja u suradnji s općinom Posušje započela provedbu Programa školskog mednog dana. Cilj Programa je potaknuti i educirati djecu i njihove roditelje o važnosti konzumiranja meda, kao iznimno zdravog proizvoda.  Osim važnosti meda, djeci se od rane dobi nastoji podići svijest o potrebi konzumacije lokalnih poljoprivrednih proizvoda i ukazati na ulogu i značaj pčelarstva u cjelokupnoj poljoprivrednoj proizvodnji, posebice zbog održavanja ekološke ravnoteže i biološke raznolikosti, budući da 84 % biljnih vrsta i 76 % proizvodnje hrane u Europi ovisi o oprašivanju koje obavljaju domaće i divlje pčele.