Poruka greške

  • Warning: array_key_exists() expects parameter 2 to be array, null given u theme_image_formatter() (red 605 od /home/radiopo1/public_html/modules/image/image.field.inc).
  • Warning: array_key_exists() expects parameter 2 to be array, null given u theme_image_formatter() (red 605 od /home/radiopo1/public_html/modules/image/image.field.inc).
  • Warning: array_key_exists() expects parameter 2 to be array, null given u theme_image_formatter() (red 605 od /home/radiopo1/public_html/modules/image/image.field.inc).
  • Warning: array_key_exists() expects parameter 2 to be array, null given u theme_image_formatter() (red 605 od /home/radiopo1/public_html/modules/image/image.field.inc).
  • Warning: array_key_exists() expects parameter 2 to be array, null given u theme_image_formatter() (red 605 od /home/radiopo1/public_html/modules/image/image.field.inc).
  • Warning: array_key_exists() expects parameter 2 to be array, null given u theme_image_formatter() (red 605 od /home/radiopo1/public_html/modules/image/image.field.inc).
  • Warning: array_key_exists() expects parameter 2 to be array, null given u theme_image_formatter() (red 605 od /home/radiopo1/public_html/modules/image/image.field.inc).
Radioposusje
- 13.05.2020.

Dopušten je rad javnog prijevoza putnika u cestovnom i željezničkom prevozu na području Federacije BiH uz posebne epidemiološke mjere uz napomenu da ova naredba stupa na snagu od petka 15. svibnja, priopćeno je s jučer održane 19. sjednice Federalanog stožera civilne zaštite. Donesena je i naredba kojom se dopušta pružanje usluga ugostiteljskim objektima svih kategorija i hotelima na otvorenom prostoru (terase) uz poštivanje posebnih epidemioloških mjera. Naredbom FŠCZ dopušta se rad privatnih stomatoloških ordinacija i privatnih zubotehničkih laboratorija na području FBiH uz poštivanje posebnih epidemioloških mjera.

FŠCZ je zaključkom zadužio županijske stožere civilne zaštite da u suradnji sa županijskim ministarstvima obrazovanja i ministarstvima zdravstva, razmotre mogućnost rada obrazovnih ustanova, vrtića i autoškola uz poštivanje epidemioloških mjera.

Što je potrebno znati vezano za početak rada ugostiteljskih objekata

Zavod za javno zdravstvo FBiH dao je preporuke za rad ugostiteljskih objekata. Osim standardnih mjera zaštite i higijene, Zavod je propisao i specifične mjere za ugostitelje. Kako je navedeno, preporučuje se organizacija rada u dvije smjene, na način da između dvije smjene bude vremensko razdoblje u kome će se temeljito očistiti i dezinficirati prostor. Ugostiteljskim objektima se nalaže da osiguraju da se ne stvaraju gužve te da se jasna uputstva o ograničenjima i mjerama postave na sve u vidljiva mjesta. ZZJ FBiH za sada preporučuje upotrebu samo vanjskih prostora za sjedenje, kao što su terase, otvoreni paviljoni i sl. Vanjski prostori mogu biti natkriveni.

Ovo su još neke od preporuke Zavoda za javno zdravstvo:

  • Stolovi moraju biti tako raspoređeni da je udaljenost između njih najmanje 2 metra od ruba do ruba stola. Mora se osigurati da je udaljenost osoba koje sjede za istim stolom najmanje jedan metar u skladu s tim ograničiti broj stolica za stolovima u ovisnosti od veličine stola.
  • Ukoliko se ne može osigurati udaljenost od dva metra između stolova, udaljenost može biti manja, ali u tom prostoru ne može biti postavljena stolica.
  • Ne dopušta se stajanje za šankovima.
  • Preporučuje se da osoblje mora nositi zaštitnu masku na radnom mjestu.
  • Preporučuje se da gosti moraju nositi masku prilikom kretanja, (ulazak, izlazak, odlazak u WC, plaćanje, preuzimanje narudžbe) a iz praktičnih razloga maske ne moraju nositi dok sjede za stolovima.
  • Preporučuje se zabrana pušenja. Prilikom pušenja dolazi do dodirivanja lica i usta, i ostavljanja opušaka koji su kontaminirani pljuvačkom u pepeljarama što predstavlja potencijalni put prijenosa virusa Covid-19.
  • Ne preporučuje se upotreba rukavica, nego stavljanje naglaska na pojačanu higijenu ruku. Eventualno se može preporučiti upotreba rukavica za osoblje koje radi na pripremi hrane u kuhinji u skladu sa standardnim higijenskim mjerama za rad s hranom.
  • Ovisno o vrsti objekta preporučuju se rezervacije, prodaja za ponijeti i šalterska prodaja.
  • Ne preporučuje se bilo kakav oblik samousluživanja sa zajedničkih stolova (salate, pribor za jelo, začini, ulje, kečap). Pribor za jelo se treba donijeti zamotano zajedno sa jelom, a ako dodaci (sol, papar, ulje, senf, kečap, ocat i sl.) stoje na stolovima, njihove posude treba dezinficirati poslije svakog gosta.
  • Nakon svakog gosta treba dezinficirati stolove koji su korišteni.
  • Preporučuje se da naplata usluge bude za stolom, da bi se izbjegle gužve za blagajnama.
  • Zbog kontrole broja gostiju preporučuje se da postoji odvojeni ulaz i izlaz gdje god je to moguće. Prilikom ulaska i izlaska mora se moći održavati fizička udaljenost od 1 do 2 metra.
  • Djelatnike koji razviju simptome kao što su kašalj, povišena tjelesna temperatura, bol u grlu, uputiti da ne dolaze na posao nego da se obrate svom liječniku.

radioposusje.ba