Radioposusje
- čet 12, 2017

U utorak, 5. prosinca, na Međunarodni dan  volontera u hotelu Hills u Sarajevu održana je „Galerija volonterizma“ u organizaciji Centra za razvoj omladinskog aktivizma (CROA). Riječ je o projektu koji se održava od 2011. godine pod nazivom „Volontiranje je cool“, a kojim se, između ostalog, želi naglasiti važnost sudjelovanja pojedinaca u razvijanju društva.

Ove godine projekt je okupio 47 škola iz BiH, među kojima je bila i OŠ Franice Dall'era iz Vira. Volonterski rad učenika predstavilo je 7 učenica 7. razreda predvođenih pedagoginjom Sanjom Budimir. Kako bi se lakše prezentirale volonterske aktivnosti napravljeni su plakati. Tijekom prezentacije naglašeno je koliko je važno razvijanje svijesti o bitnosti, pa i nužnosti volontiranja. Učenici iz Vira predstavili su svoje aktivnosti vezane uz čišćenje školskog dvorišta igrališta, uređenje školskog vrta i sadnju ukrasnog bilja te sudjelovanje u humanitarnim akcijama. Valja istaknuti izuzetno dobar odziv na humanitarne akcije. Iako škola ima tek 106 učenika prigodom manifestacije za Dane kruha prikupljeno je 2 111 KM za liječenje malene Ane Rite Puljić, dok je preko 1000 KM prikupljeno prilikom prodaje adventskih vijenaca protekle nedjelje. Riječ  je o tradicionalnoj akciji koju organizira ova škola u suradnji sa župnim uredima Zagorje i Vir, a prikupljena sredstva bit će uručena osobama s poteškoćama u razvoju i samačkim obiteljima.

Učenici su se iz Sarajeva vratili prepuni dojmova, a škola iz Vira dobila je nagradu, multimedijalni uređaj, čiji je sponzor OESS. Valja istaknuti da je glavnu nagradu osvojila OŠ Ruđera Boškovića iz Gruda. Iz škole ističu kako se učenici rado uključuju u ovakve aktivnosti, što potvrđuju i rezultati, a škola nastavlja s planom aktivnosti za sljedeću godinu.