Radioposusje
- sri 09, 2018

U utorak, 2. listopada u kinodvorani u Posušju s početkom u 19:30 h bit će održano predstavljanje pete po redu knjige autorice Miljenke Koštro i otvorena  izložba slika autora Branka Širića. U programu predstavljanja zbirke kratkih priča pod naslovom „Pogled u nedogled“, uz autoricu,  sudjelovat će recenzenti akademik prof. dr. Vinko Grubišić i prof. Božena Pandža. U ulozi interpretatora čut ćemo prof. Jozu Kolobarića te recitatora Zvonimira Pandžu i glazbene točke. Organizator promocije knjige i izložbe slika je HKD Napredak, podružnica Posušje.

Knjiga je objavljena u nakladništvu DHKHB Mostar, dok su sunakladnici Matica hrvatska, ogranak Imotski i HKD Napredak, podružnica Posušje. Uz spomenutih dvoje recenzenata, treća autorica koja se potpisuje u svom kritičkom osvrtu u knjizi je širokobiješka autorica prof. Blanka Kraljević, koja kaže: "Činjenica je da su ove tople, ljudske, vješto ispričane novele protkane Miljenkinim intermezzima pune dobrote i s nostalgičnim mirisom neke bolje ljudskije prošlosti objavljivane u listu za sretno djetinjstvo Cvitak. To, po mom mišljenju, nije isključivo i samo dječja književnost, jer tko kaže da se pripovijedanje o strpljivosti, vjernosti, upornosti i zdrava znatiželja ne može odnositi i na nas  odrasle i zrele ljude." Recenzent akademik prof. dr. Vinko Grubišić kaže kako se autorica, obraćajući se djeci obraća svima, znajući da tako polazi iz samih temelja, ističići kako se ovi tekstovi mogu izvrsno uklopiti u školski program; "Imaju često ekološke poruke .... Opomene o očuvanju zdravih međusobnih dječjih, a samim tim i onih najtemeljnijih općeljudskih odnosa te očuvanje prirode kao zaštite ljudskog opstanka i postojanja nikako ne djeluju nametljivo ..."   Urednik knjige je Mladen Vuković, jedan od recenzenta njezinoga romana Biti Viktor. Mladena naši slušatelji poznaju i kao urednika i voditelja na Radio Splitu,a Miljenka je suradnik u emisiji Kad se smijah tad i bijah. Kao ilustratorica naslovnice i crteža u knjizi potpisuje se gimnazijalka Josipa Knezović te sama autorica. 

U predvorju kinodvorane bit će postavljena izložba slika posuškog slikara Branka Širića. Riječ je o petoj samostalnoj izložbi posuškoga slikara za koju  je pripremio 15-tak ulja na platnu s motivima mrtve prirode, pejzaža te kamenih zdanja kojima autor ostaje vjeran. Izložba je prodajnog karaktera, a ostaje otvorena od 2. do 8. listopada 2018. 

Dodajmo ovome kako je plakat za ovu večer umjetničkog stvaralaštva u Posušju napravio mladi student Jure Širić, autorov sin, objedinjujući događanje u naslovu Riječju i slikom. Po završetku službenog dijela programa druženje će se nastaviti uz domjenak. Svi ste pozvani i dobrodošli.