Radioposusje
- čet 07, 2018

JP PP Blidinje poziva vas na obilježavanje i proslavu Europske godine kulturne baštine – 7. srpnja 2018. godine kroz polumaraton trkača, rekreativnu vožnju biciklista, ili pak rekreativnu šetnju putevima koji spajaju srednjovjekovne nekropole stećaka. Ovaj događaj je podržan od strane Vlade ŽZH.

Nude bogate glavne nagrade, priliku da upoznamo, ali i da se prisjetimo kulturnog potencijala Parka prirode Blidinje. Glavna nagrada  iznosi 1000 KM, drugo mjesto 500 KM, dok treće mjesto donosi nagradu u iznosu od 300 KM.

Potaknut određenim komentarima koji se tiču organizacije Organizacijski odbor polu-maratona Putevima srednjovjekovnih nekropola stećaka u Parku prirode Blidinje na stranicama Blidinje.net objavio je i priopćenje u kojem pojašnjava detalje vezane uz utrku u kojem između ostalog ističu:

- Polumaraton koji organiziramo, a koji se prvi puta u ovoj formi održava u našem Parku, je događaj promotivnog karaktera čiji je prvenstveni cilj davanje na važnosti kulturnoj baštini ovog područja / nekropolama srednjovjekovnih stećaka od kojih je jedna na UNESCO-voj listi svjetske zaštićene baštine. Povod za cijeli događaj je Europska godina kulturne baštine čijim dijelom na ovaj način i mi želimo biti.

Kompletan događaj financira Vlada ZHŽ; jedna od tri nadležne županije na ovom jedinstvenom području zajedno s JP PP Blidinje, a koji su zajednički usvojili odluku o organizaciji te načinu provođenja ovog značajnog događaja. Iz svih tih razloga i činjenica, odlučeno je da utrka bude mješovita, bez ikakve naznake o diskriminaciji ili tome slično. Svjesni značaja te podjele, i svjesni posljedica kojima bi ta odluka mogla rezultirati – naknadno je odlučeno da će se ženski dio natjecatelja posebno simbolično nagraditi - navode u priopćenju. 

Trasa maratona polazi ispred nekropole Barzonja, glavnom cestom uz Blidinjsko jezero prema nekropoli Risovac, makadamom do nekropole Ponor (Brčanj), nakon koje slijedi UNESCOV spomenik nekropola Dugo Polje te dalje prema Planinarskom domu Orlova Stina, gdje će biti dodjeljivanje nagrada i zajedničko druženje svih sudionika ovog događaja uz prigodni domjenak.

Za vrijeme održavanja maratona trkača i biciklista u službenim prostorijama upravne zgrade PP Blidinje održati će se okrugli stol stručnjaka iz područja arheologije iz institucija koje se bave zaštitom i proučavanjem kulturno-povijesne baštine. 

Za sve informacije & prijave, javite se na e-mail : marija.vukoja@yahoo.com.