Radioposusje
- 11.06.2019.

Udruga pripadnika postrojbe Hrvatskoga vijeća obrane „Ante Bruno Bušić“, 13. lipnja u Posuškom Gracu, organizira svečano obilježavanje 27. godišnjice osnivanja Prve profesionalne postrojbe Pukovnije i 1. gardijske brigade HVO-a „Ante Bruno Bušić“. Sjedište krovne Udruge pripadnika „Ante Bruno Bušić“ je u Posušju.

Za 27. godišnjicu na blagdan Svetog Ante, u Posuškom Gracu program će započeti svetom misom u 16 sati za poginule pripadnike Pukovnije i 1. gardijske brigade HVO-a „Ante Bruno Bušić“, koju će predvoditi fra Ćiro Lovrić. U 17 sati je svečani mimohod do spomenika poginulim pripadnicima, polaganje vijenaca u 17.30 sati i obraćanje gostiju nakon čega slijedi domjenak i druženje.

Povijest ove postrojbe započinje početkom ožujka 1992., u Posuškom Gracu gdje je, po zapovjedi generala Ante Zorislava Rose od 07. ožujka 1992 god., utemeljena prva profesionalna hrvatska postrojba u Hrvatskoj zajednici Herceg Bosni.

Na svakom bojištu, u svakoj operaciji, pokazali su što može volja, što može domoljublje i što može odlučnost hrvatskog vojnika u obrani i oslobađanju svake stope hrvatskih prostora.

Ova postrojba odmah po osnutku krenula je na livanjsko ratište. Dana 13. lipnja prije 27. godina se preorganizirala i nastala je pukovnija „Ante Bruno Bušić“. Pukovnija je djelovala na ratištima Livna, Mostara, Stoca, Uskoplja, Rame, Žepča, Bugojna, Travnika, Kupresa, Blagaja…

Krajem 1993. Pukovnija se sa zapovjedništvom seli u Mostara potom i u Čapljinu. Do kraja reorganizacije postaje Prva gardijska motorizirana brigada. Činili su je bojnici iz 46 općina iz Hrvatske i BiH te deset europskih i američkih država. Poginulo je 106 pripadnika ove postrojbe, a više od 500 je ranjeno.

Večernji list