Radioposusje
- 19.03.2019.

Veliki je broj mladih iz Hercegovine, pa tako i iz posuškog kraja, krenuo na rad izvan granica, pa i cijele obitelji.

Neki su radili izvjesno vrijeme, ali su im primanja bila skromna i neredovita pa su se odlučili na rad u Njemačku. No, pojedini se ipak vraćaju jer tvrde kako je vani sve skupo, pa je zarađeno vrijedno tek za pokrivanje osnovnih životnih troškova. Stoga se ipak nadaju novim poslovima u svom kraju boljim korištenjem prirodnih resursa. Više nije teško raditi i na farmama i čuvanju ovaca u brdima pa čak i na visokom području podno Čvrsnice.

Farmeri s domaćim mesom, mlijekom i sirom su potvrdili kako se može plasirati na tržište i od toga solidno zaraditi. Svi u Rakitnu ističu svoje potencijale, a PTP Šišović dnevno, kako doznajemo, proizvede oko 13 tisuća litara mlijeka, što ga svrstava u najveće proizvođače mlijeka u BiH.

Farmeri očekuju i još veću potporu kako bi napredovali u svom poslu, a tako i otvarali nova radna mjesta. Među onima koji je hrabro krenuo u uzgoj ovaca ruske sorte, romanovske ovce,  mladi je Ivan Tomić iz rakitskog Vrpolja. Radi marljivo i sve je uspješniji u svom poslu, jer se mlada janjetina traži na sve strane. Pristigla je ovih dana dobra vijest kako ta farma radi jako uspješno. Naime, ovce te sorte su „izdašne“ pa ojanje i po četiri janjca. To se dogodilo ovih dana, a uz to ojanje se i „trojke“ i „dvojke.

Već je do sada ta farma „izjanjila“ stado janjaca na tom prelijepom krajoliku u Vrpolju gdje je i mlinica Joze Tomića. Malo-pomalo i taj posuški kraj postaje prekrasan i za posjete ljubitelja prirodnih ljepota, zdravog okoliša i svega drugoga, pa i pjesme i starih običaja toga kraja podno Blidinja i visoke Čvrsnice.

Posušje.net/PC