Radioposusje
- 30.09.2019.

U Širokom Brijegu je u petak 27.rujna u restoranu „Kod Čolića“ održana 2. proširena sjednica Odbora za razvoj turizma Županije Zapadnohercegovačke. Sjednicu je otvorio ravnatelj Ureda Vlade Županije Zapadnohercegovačke za europske integracije gosp. Ivan Jurilj koji je istaknuo da je  sjednica Odbora organizirana povodom obilježavanja Svjetskog dana turizma, 27.rujna. Ovom prilikom gosp. Jurilj je predstavio zakonodavni, strateški i institucionalni okvir turizma Županije Zapadnohercegovačke, pregled trenutnog stanja u sektoru turizma, kao i buduće planirane aktivnosti. Gosp. Jurilj je istaknuo da je usvojen Zakon o turizmu čime je učinjen još jedan veliki iskorak prema napretku i razvoju turističkih potencijala naše Županije. Također, naveo je kako se već unaprijed izrađeni dokumenti, Strategija razvoja turizma te Plan promocije turizma, šalju u proceduru usvajanja, tako da će uskoro postati službeni dokumenti zajedno sa usvojenim Zakonom o turizmu, koji će zajednički činiti strateški i zakonodavni okvir kojim će se stvoriti čvrsta podloga za provođenje svih aktivnosti bitnih za razvoj turizma i turističke infrastrukture u Županiji Zapadnohercegovačkoj, priopćeno je iz Ureda Vlade ŽZH za europske integracije. 

Gosp. Nevzet Sefo iz Regionalne razvojne agencije za ekonomski razvoj– REDAH otvorio je potom radni sastanak na temu „Umrežavanje dionika u svrhu kreiranja turističkih paketa“. Gosp. Sefo je naveo da je cilj radnog sastanka stvaranje preduvjeta za razvoj turističkih paketa vezanih za aktivni turizam na području Županije Zapadnohercegovačke. Ukratko je predstavio financijsku shemu za poticaj razvoja turističkih sadržaja i usluga uvezivanju aktera u turizmu, a sve u cilju kreiranja turističkih paketa na području Županije Zapadnohercegovačke.

U nastavku sastanka kratko predavanje je održala stručnjakinja za razvoj aktivnog turizma i vlasnica turističke agencije Feral Tours, gđa. Iva Bencun iz Zadra, na temu razvoja turističkih paketa, suradnje turističkih agencija i davatelja usluga u turizmu i ugostiteljstvu. Gđa. Bencun je istaknula da je vrlo bitno da sva postojeća i buduća usluga i kvaliteta naše ponude mora biti usklađena da bi na tržište plasirali jedan kvalitetan turistički paket. Isto tako, navela je da naša Županija posjeduje izuzetno veliki potencijal u turizmu, te da trebamo biti ustrajni u zajedničkom radu, gradnji međusobnog povjerenja i iskorištavanju postojećeg potencijala na pravi način da bi se uspješno brendirali i pozicionirali na turističkom tržištu.

Ovaj radni sastanak  je podržan od strane projekta MarketMakers, koji je dio napora Švicarske vlade za pomoć Bosni i Hercegovini u razdoblju prema europskim integracijama, a čine ga konzorcij Helvetas Swiss Intercooperation i Kolektiv d.o.o.

MarketMakers i Ured Vlade Županije Zapadnohercegovačke za europske integracije opredijeljeni su da podrže javni i privatni sektor u cilju usmjeravanja investicija iz javnog sektora, te da uspostave regulacijske okvire za podršku sustavnim promjenama u razvoju turizma.

Konkretno, izgradnja i brendiranje Županije Zapadnohercegovačke, kao ruralnog/outdoor turističkog odredišta usmjerena je na sljedeće avanture; penjanje po stijenama, canyoning, planinarenje i vožnja bicikla, seoska domaćinstva i iskustva kampiranja. Veliki dio ovih aktivnosti realiziran u Županiji Zapadnohercegovačkoj kroz dosadašnje provedene projekte, a u sklopu toga organiziran je i Hercegovina AdventureWeek.

Obilježavanjem Svjetskog dana turizma želi se podići svijest o važnosti utjecaja turizma na zemlje i zajednice širom svijeta, kao i o njegovoj društvenoj, kulturološkoj, političkoj, te ekonomskoj vrijednosti.

radioposusje.ba/Ured Vlade ŽZH za europske integracije