Radioposusje
- 24.11.2019.

Info-dan o programu certifikacije/standardizacije objekata pogodnih za bicikliste – BIKE FRIENDLY STANDARD održan je krajem tjedna u Širokom Brijegu u Uredu Vlade Županije Zapadnohercegovačke za europske integracije.

Asocijacija za ekonomski razvoj REDAH objavila je Javni poziv za zainteresirane pravne subjekte da se uključe u proces certifikacije prema Bike Friendly standardu.

Bike Friendly je općepoznat sinonim za usluge prilagođene biciklistima. Usluge označene Bike Friendly oznakom su objekti/servisi/atrakcije koji zadovoljavaju minimum standarda prilagođenih cikloturistima i njihovim potrebama, tj. subjekti koji su prepoznati po svom trudu da stvore ugodnu atmosferu za cikloturiste.

Namijenjen je različitim kategorijama objekata/servisa/atrakcija koji žele svojom uslugom što više se prilagoditi potrebama ove specifične vrste turista. Ovisno od vrste objekata/ servisa/ atrakcija, te njihove veličine, Bike Friendly Standard (BFS) daje mogućnosti svim zainteresiranim da se priključe ovom procesu, te stvore pogodnije uvjete u regiji za razvoj ovog specifičnog segmenta turističke ponude, te da ujedno promoviraju svoje usluge te ostvare financijsku dobit.

Kako bi se približili standardi i općenito potrebe ove vrste turizma održan je  info-dan u kojem je predstavljen značaj standarda u razvoju cikloturizma, kao i proces certifikacije/standardizacije objekata pogodnih za bicikliste na području BiH.

Pravni subjekti kojima je ovaj certifikat zanimljiv mogu biti iz sljedećih kategorija: različite kategorije smještaja: smještaj u poljoprivrednom/seoskom gazdinstvu, apartmani, pansioni, kuće za odmor, kampovi, moteli, hoteli i hosteli; ugostiteljski objekti: restorani, kafići, pubovi, slastičarne, benzinske stanice, trgovački centri; turističke agencije, turistički info centri; servisne stanice: servisi za opravku bicikla, servisi u sklopu trgovina bicikla, trgovačkih centara, auto servisa, servisa poljoprivredne mehanizacije; javne garaže i parkinzi uz prirodne i kulturne atrakcije, pješačke zone, muzeje, galerije, starogradske jezgre, pećine, rijeke, jezera, slapove itd.

Ovaj proces certifikacije/standardizacije objekata pogodnih za bicikliste (Bike Friendly Standard) na području Bosne i Hercegovine provodi se u sklopu druge faze projekta Via Dinarica, koji implementira i sufinancira Razvojni program Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini, uz financijsku podršku Agencije Sjedinjenih Američkih Država za međunarodni razvoj i Agencije za razvojnu suradnju Republike Italije.

Više detalja možete pronaći na: https://www.bikefriendlystandard.com/en/

radioposusje.ba