Radioposusje
- 08.08.2019.

Polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća i molitvom za poginule, umrle i nestale branitelje na Trgu hrvatskih branitelja započela je svečana sjednica općinskog vijeća općine Posušje.

Uslijedila je svečana sjednica u kinodvorani koju je otvorio predsjednik općinskog vijeća općine Posušje Ivan Lončar koji se zahvalio svim općinskim vijećnicima na suradnji istaknuvši da je najveći broj odluka proteklih godinu dana donesen jednoglasno. Izrazio je zadovoljstvo  funkcioniranjem javne uprave.

Općinski načelnik Branko Bago je kazao da je ovo prigoda da se podsjetimo što se događalo u proteklih godinu dana i najavimo neke korake za iduću godinu. „Htio bih naglasiti da je Posušje proteklih godina u jednom progresu koji je postignut sinergijom svim relevantnih čimbenika, na lokalnoj, na višim razinama te uspostavljenoj dobroj suradnji s prijateljima iz RH. Sve ovo je postignuto kroz visoku razinu pozitivnog društvenog ozračja na području općine Posušje. Intenzivno i uravnoteženo ulažemo u infrastrukturu cijele općine i tako dižemo kvalitetu života svih naših žitelja“, kazao je načelnik Bago. Istakao je pojačanu aktivnost većih i manjih gospodarskih subjekata, te pojačan interes za pokretanje vlastitih obrta i poslova gdje je javna uprava dala svoj poticaj.

Marin Radišić, načelnika općine Čitluk koji se obratio u ime načelnika i gradonačelnika općina i gradova u Federaciji BiH je kazao da je veliki izazov raditi u lokalnoj zajednici s malim sredstvima. „No ovdje se u Posušju uspijeva puno realizirati i čestitam načelniku Bagi jer znam koliko napora ulaže kako bi kroz razne projekte dobio sredstva“, kazao je Radišić. Istakao je da je posebno ohrabrujuće što se gradi nova osnovna škola u situaciji kada se mnoge zatvaraju.

Više načelnika i gradonačelnika iz Republike Hrvatske danas je boravilo u Posušju na svečanoj sjednici. Ispred njih se obratio Ivan Šipić, gradonačelnik Trilja i saborski zastupnik u Saboru RH. Kazao je da je gledajući film o postignućima u općini Posušje vidio da se ljudi u Hercegovini bore za svoj narod. „Onda jednostavno vežem tri važne niti koje su prevažne za hrvatski narod, a to su čovjekoljublje, domoljublje i bogoljublje. Divimo se, poštivajmo i volimo ovaj narod jer smo mi jedna duša u dva tijela“ kazao je Šipić u svom obraćanju.

Zamjenik predsjedatelja kluba Hrvata Doma naroda parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Bariša Čolak je kazao da niti jedna jedinica lokalne samouprave  ne može ništa sama. „Zato je jako važno imati dobru suradnju s višim razinama vlasti. Ja iskreno vjerujem da će ta suradnja biti još bolja i izdašnija, a mislim da ni dosad nije izostajala“, kazao je Čolak, te se prisjetio kada je prije 25 godina radio u Posušju. „Vjerujte mi da je vizura Posušja tada i danas neusporediva“, kazao je Čolak.

Veleposlanik Republike Hrvatske u BiH Ivan Sabolić se također obratio na sjednici i istaknuo kako je interes RH stabilna i funkcionalna  BiH, ostvarivanje jednakopravnosti svih konstitutivnih naroda kao i euroatlanski put.  „Štiteći prava Hrvata kao konstitutivnog naroda u BiH ujedno se potvrđuje odgovorna politika RH prema BiH kao susjednoj i prijateljskoj zemlji“, kazao je veleposlanik Sabolić.

Dodjela priznanja

Povelju i medalju Počasni građanin općine Posušje dobio je Milan Kovač. Milan Kovač rođen je i odrastao u Posušju. Na studij odlazi u Zagreb gdje i danas živi. Imao je iznimno važnu ulogu u procesima i događajima kada se stvarala samostalna i neovisna Republika Hrvatska kada je bio jedan od bližih suradnika prvog hrvatskog predsjednika dr. Franju Tuđmana. Cijelo vrijeme svog političkog djeloavnja od stvaranja hrvatske samostalnosti do danas stalno je pomagao Posušju i Hrvatima u Bosni i Hercegovini. Milan Kovač se obratio u ime ovogodišnjih dobitnika kazavši da mu je ovo priznanje u rangu onoga kada je primio priznanje za člana počasnog Bleiburškog voda. „Zahvaljujem se jer je ovo ocjena mojih 66 godina života. I dalje ću se truditi, koliko mi je ostalo, opravdati ovo priznanje“, kazao je Kovač. Prisjetio se i teških godina stvaranje Hrvatske države. „Vidjeli ste što smo sve prošli zadnjih 30 godina. Sto puta sam ponavljao da 91. nismo svi zajedno stali u obranu domovine, i domovinska i iseljenja Hrvatska, onda bi sigurno cijela Hrvatska bila jedna Ovčara ili Škabrnja, a prema dokumentima oficira, Hercegovina bi bila spaljena zemlja. Zato moramo biti ponosni svi mi - HVO I HV koji smo spasili hrvatski narod. I nama je da to danas znamo i prenesemo mladima- to je jedina istina“, kazao je Kovač.

Javno priznanje Zlatna plaketa „Grb općine Posušje“ dodijeljen je Javnom poduzeću Radio Posušje koji je svoj najveći značaj imao u vrijeme Domovinskog rata kada je raketiran odašiljač na Biokovu, a našu radijsku postaju stavio u središte izvještavanja za područje Hercegovine, ali i iz Hercegovine.

Javno priznanje Zlatna plaketa „Grb općine Posušje“ dodijeljeno je tvrtki Lončarplast  koja je osnovana 1987. godine kao samostalna zanatska radnja za preradu i proizvodnju plastičnih masa. Tvrtka je godinama rasla, danas zapošljava preko 40 radnika, a u svom radu danas se ističe brigom za okoliš jer posjeduje vlastitu liniju za reciklažu, ali i društveno korisnim radom.

Javno priznanje Zlatna plaketa „Grb općine Posušje“ dodijeljena je i fra Petru Krasiću. Fra Petar Krasić je ravnatelj Franjevačke kuće molitve u Masnoj Luci koji je od svoga dolaska na Blidnje 1982. godine dao neizmjerno puno za gradnju i obnovu sakralnih objekata na području Blidinja. Upravo je na njegovu inicijativu početkom 90- ih godina u suradnji s općinama koje se dodiruju granicama na Blidinju započela zaštita prostora Blidinja kao parka prirode.

radioposusje.ba

Najnovije vijesti

Radioposusje
- 15.07.2020.
Radioposusje
- 14.07.2020.
Radioposusje
- 14.07.2020.
Radioposusje
- 14.07.2020.