Radioposusje
- 03.04.2019.

Danas je, 3. travnja 2019. u općinskoj vijećnici u Posušju održan informativni sastanak o raspisanom Javnom pozivu za USAID/Sweden FARMA II projekt koji je u suradnji s Općinom Posušje organizirao Ured Vlade ŽZH za EU integracije. Riječ je o međunarodnom projektu koji ima za cilj unaprjeđenje poljoprivrede kako u Općini Posušje i Županiji ZH, tako i u cijeloj BiH.

Na početku sastanka Meriha Manojlović i Mirela Muratović, eksperti iz  FARMA II projekta, izrazile su iznimno zadovoljstvo velikim odazivom zainteresiranih sudionika iz Županije Zapadnohercegovačke. Nakon uvodnog dijela uslijedila je njihova prezentacija o aktualnom javnom pozivu u kojoj su opisale cijeli postupak prijave te razjasnile na koje pojedinosti potencijalni prijavitelji trebaju obratiti pozornost kako bi njihova prijava bila prihvaćena.

Informativni sastanak u Posušju bio je posljednji u nizu informativnih sastanaka koji su održani u BiH. Kako nam je u kratkom razgovoru nakon sastanka kazala Ljubica Vranjković, zadužena ispred Ureda Vlade ŽZH za EU integracije za promociju i odnose s javnošću,  riječ je o dodjeli bespovratnih sredstava za pružanje usluga obuke, savjetodavne i druge stručne podrške organizacijama iz sektora poljoprivrede. "Sastanak u Posušju bio je drugi po broju zainteresiranih subjekata od svih do sada održanih sastanaka, odmah nakon Sarajeva. Ovdje se ne financiraju infrastrukturni projekti, već se sredstva nude za tzv. soft-aktivnosti neprofitnim, profitnim, istraživačkim i akademskim organizacijama, u cilju pružanja podrške inovativnim idejama, novim tehnologijama, analizama, konferencijama, radionicama, publikacijama, istraživanjima, studijskim putovanjima, obukama i seminarima". 

Također je naša sugovornica napomenula kako su na današnjem sastanku ekspertice iz USAID-a skrenule pozornost zainteresiranima na to, kako se na ovaj Javni poziv mogu javiti samo organizacije iz sektora poljoprivrede registrirane najmanje dvije godine. Kako je među posjetiteljima bilo dosta onih koji ne zadovoljavaju taj uvjet, ekspertice su kazale kako će nastojati izlobirati, da se u sljedećem Javnom pozivu izmijeni ta odredba, kako bi mogle konkurirati i one organizacije koje su registrirane kraće od dvije godine.

USAID i Vlada Švedske stavili su putem FARMA II projekta organizacijama iz sektora poljoprivrede na raspolaganje grant fond u vrijednosti od tri milijuna dolara, a vrijednost pojedinačne aplikacije predviđena je u rasponu od minimalno 2.000 dolara do maksimalno 50.000 dolara (protuvrijednost u KM). Poziv obuhvaća sedam paketa i podnositelji  zahtjeva se mogu prijaviti za podršku u okviru jednog paketa ili kombinovati više paketa, koji uključuju: Paket 1: Obuke i/ili savjetodavne usluge; Paket 2: Kratka studijska putovanja u zemlji; Paket 3: Međunarodna studijska putovanja (u regiji i šire); Paket 4: Posjete i učešće na međunarodnim sajmovima; Paket 5: Posjete i učešće na domaćim sajmovima; Paket 6: Poslovni susreti (B2B) i posjete privrednim subjektima u zemlji; Paket 7: Promotivne i informativne kampanje

Poziv traje još šesnaest dana, do 19. travnja 2019. do 16 sati. Zahtjevi moraju biti dostavljeni elektroničkom poštom, putem e-mail adrese grants@farmabih.ba i u tiskanom obliku u ured USAID/Sweden FARMA II projekta u Sarajevu.

radioposusje.ba