Radioposusje
- 20.09.2019.

Na posljednjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, zastupnik Ivica Pavković je zatražio od Federalne uprave za inspekcijske poslove da iznađu način kako bi se zaštitila radnička prava uposlenika u bankarskom sektoru.

Naime, pojedine banke u Federaciji BiH, prema svojim uposlenicima i to prvenstveno prema uposlenicama starijima od 60 godina, a kojima je do prava na ostvarivanje mirovine ostalo nekoliko godina, nude izmijenjeni ugovor o radu i to na način da im se nudi promjena mjesta rada koje je najčešće udaljeno od mjesta njihova prebivališta po nekoliko stotina kilometara.

Većina takvih uposlenika odbije potpisati takav ugovor, jer se radi o ženama starijima od 60 godina, od kojih većina ne zna ni voziti i kojima je u tim godinama nezgodno organizirati život u drugom gradu.

Nakon što ne potpišu tako ponuđeni ugovor, dobiju otkaz ugovora o radu i bez prava na otpremninu. Po riječima Pavkovića na taj način se gaze i radnička i ljudska prva i tražio je od nadležnih institucija da se stane u zaštitu takvih uposlenika, piše posusje.net.

https://www.youtube.com/watch?v=n_MeQ5XwMN4&feature=youtu.be

radioposusje.ba