Radioposusje
- 23.01.2020.

Do početka nove školske godine nova zgrada osnovne škole u Posušju trebala bi biti spremna za izvođenje nastave. Ako sve bude teklo prema planu, u 9. mjesecu 2020. učenici razredne nastave  Osnovne škole Ivana Mažuranića Posušje trebali bi nastavu pohađati u novoj osnovnoj školi.

„Riječ je o učenicima  od 1. do 5, dakle razredna nastava, dok bi učenici predmetne nastave od 6. do 9. razreda nastavu pohađali u sadašnjim prostorijama središnje škole. Time bi se omogućilo izvođenje nastave samo u jednoj smjeni, i to u prvoj, što ima nemjerljive beneficije za obrazovni proces“, kazao je ravnatelj OŠ Ivana Mažuranića Posušje Zvonimir Širić gostujući u našoj emisiji Učionica.

„Djeca su u jutarnjoj smjeni odmornija i bolje mogu sudjelovati u nastavi, a nakon nastave puno je lakše organizirati izvannastavne aktivnosti što je također važan dio obrazovanja. Rad u prvoj smjeni omogućuje i bolju organizaciju za prosvjetne djelatnike pa se i u tom smislu može govoriti o poboljšanju kvalitete nastave”, ističe Širić. Radovi u novoj osnovnoj školi u završnoj su fazi. Radnici su svakodnevno u poslu zadnjih nekoliko mjeseci. O tome je vijest prenio Posuški.info. "Već duže vrijeme su završeni radovi na vanjskoj fasadi i otvorima. Sada su krenuli poslovi koji su i najveći. To su radovi unutar same zgrade. „Trenutno se rade završne žbuke u preostalim učionicama, a neke su već gotove. Instalacije grijanja su potpuno razvedene. Sljedeći veći korak bit će estrih po cijeloj unutrašnjosti, a zatim će se moći govoriti o opremanju učionica i njihovoj pripremi za prihvat đaka”, navodi ravnatelj Širić.  

Dobar dio financijskih sredstava je osiguran, a hoće li se uspjeti realizirati planirano, ovisi i o sredstvima na koja se računa, prije svega sredstava iz Republlike Hrvatske i natječaja za ovu godinu koji raspisuje Ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske. Gospodin Širić im je tijekom gostovanja u našem programu uputio zahvalu, što su prepoznali ovaj projekt kao prioritetan i već godinama ulažu u njega. Podsjećamo, iz Ureda za Hrvate izvan RH na prošlogodišnjem je natječaju odobreno 1,1 milijun kuna. U Općinskom proračunu za 2020. predviđeno je 600 000 KM za novu školu, što je veliki plus. Općinski proračun nije u mogućnosti samostalno iznijeti financijsku konstrukciju ovog projekta, pa čak ni kroz dugogodišnje proračunske projekcije. Stoga je Općina svoje kadrovske i stručne kapacitete usmjerila prema pribavljanju sredstva iz vanjskih izvora putem kreiranja kvalitetnih projekata, partnerskih odnosa i sufinanciranja. 

U budućnosti se planira novu školu odvojiti kao zasebnu instituciju pod imenom osnovna škola fra Petra Bakule. Da bi se to uspjelo potrebno je izgraditi dvoranu i potpuno završiti infrastrukturu, što iziskuje velike troškove. Za sada će ovaj prvi dio zadovoljiti potrebe za radom u prvoj smjeni, a paralelno s tim radit će se na novim projektima sve do ostvarenja krajnjeg plana. Osim spomenutih radova, ravnatelj Širić navodi i rješenje prilaznog puta prema novoj školi.

Dodajmo kako su u tijeku i radovi unutar dograđenog krila područne škole u Čitluku, gdje se također od 9. mjeseca planira izvođenje nastave u jednoj smjeni.

radioposusje.ba